Kaevanduses hukkunud mees suri oma naise sünnipäeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa-aluse kaevanduse töötingimused on rasked.
Maa-aluse kaevanduse töötingimused on rasked. Foto: Liis Treimann / Postimees

Estonia kaevanduse töötaja sõnul olid eile traagiliselt surnud mehed head kolleegid ning ühe mehe abikaasa tähistas  just eile ümmargust sünnipäeva.

«Väga head poisid, rahulikud, töökad. Mõlemal on lapsed ja ühe mehe naine tähistas just eile oma 35. sünnipäeva,» rääkis üks anonüümseks jääda soovinud Estonia kaevanduse töötaja venekeelsele Postimehele. Allika sõnul ei tea keegi kolleegidest täpselt, kas surma põhjuseks võis olla gaasimürgitus, kuid seda peetakse tõenäoliseks.

Kaevandustes lõhkamistel, aga ka diisli põlemisel tekkiva vingugaasi ohtliku taseme määramiseks on insener-tehnilisel personalil olemas spetsiaalsed kaasaskantavad andurid. «Kui see hakkab sageli piiksuma, siis on see märk sellest, et töökohalt tuleb lahkuda. Meister kontrollib, et mehed läheksid ära, aga mitte ükski meister ei suuda kontrollida 17-18 lõiku, mis on tema hallata,» rääkis töötaja.

Lisaks andurile on veel terve rida tundemärke, mis kogenud mäemehele annavad märku vingugaasist – peavalu, magus maitse suus. Selliste tundemärkide puhul tuleb lahkuda, kuid alati seda ei tehta, sest tahetakse täita plaani. «Kui hakkad sageli lahkuma, siis plaani ei täida, aga selle eest meid karistatakse. Inimesed mõtlevad, et paar kopatäit on laadida, äkki läheb üle.»

Isikukaitsevahenditest on kaevuritel kaitsemask, mis vingugaasi eest ei kaitse, enda aitamiseks ka hapnikumask, mis kestab paar tundi. Ilmselt olid need ka Igoril ja Nikolail. Tekib küsimus, miks neid ei kasutatud. «Paarkümmend aastat kaevanduses töötanuna ei ole ma veel kordagi näinud, et keegi hapnikumaski kasutaks, sest need on kallid ja kui teed selle põhjuseta lahti, siis saad juhtkonnalt karistada,» selgitas allikas.

Mehe sõnul sai sügisel samuti üks nende kolleegidest vingumürgituse ja kiirabi viis ta haiglasse ning teised evakueeriti. «Kõik see on võimalik, kuna juhtkond ei pööra piisavalt tähelepanu ohutusele. Töötajad ei räägi ohtudest avameelselt, sest kardavad kaotada tööd,» rääkis mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles