Vaata, kui kaugelt on pärit McDonald'si toit

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdav osa McDonald'si Eesti söögikohtades pakutavast toidust tuleb Kesk-Euroopast.
Valdav osa McDonald'si Eesti söögikohtades pakutavast toidust tuleb Kesk-Euroopast. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ameerika päritolu McDonald'si kiirtoidurestoranide toiduained jõuavad Eestisse erineva pikkusega autosõiduteekonna kauguselt, mõni asi on ka kodumaist päritolu.

«Kaup tuleb igasse restorani sõltuvalt hooajast paar–kolm korda nädalas,» räägib McDonald’s Baltikumi turundusdirektor Marius Stonkus. Baltikumi McDonald’si keskladu on Riias, kust varustatakse kõiki siinse piirkonna – Eesti, Läti ja Leedu – kiirtoidurestorane.

Ainuke asi, mida Eesti restoranide jaoks kohapealt ostetakse, on karastusjookidesse minev süsihappegaas. Leedust tuuakse siia näiteks Coca-Cola siirupeid, salatit, tomateid ja sibulat. Muus osas tuleb aga McDonald’si restoranide tooraine valdavalt väljaspoolt Baltikumi, Kesk-Euroopast.

«Enamik kaupa tuleb meile Poolast ja Saksamaalt, näiteks saiad, liha ja friikartulid on kõik Poolast ning kanafileed Saksamaalt, kastmeid varume nii Poolast kui Saksamaalt,» lisab Stonkus. Küll aga ostetakse Poolas saiade tegemiseks Tartu Milli jahu. Osad Eesti kiirtoidukohtades kasutusel olevad pakendid on aga hoopis Soomest pärit.

Kuigi kõikidel tooraine tootjatel peab olema ka McDonald’s keskkontori heakskiit, on selline töökorraldus valdavalt tingitud sellest, et Poolas on kiirtoidurestorane 300 ringis, samal ajal kui Eestis on kokku kümme restorani. Enamik toorainet toob McDonalds’ Eestisse Poolast ka seetõttu, et see on lähim suur turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles