Kuidas saada oma kinnisvara eest võimalikult head hinda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanale talule on raske uut omanikku leida.
Vanale talule on raske uut omanikku leida. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui inimesel on soov oma kinnisvara müüa, vahetada või välja üürida, tuleb esimese asjana endale selgeks teha, millised on selle positiivsed ja negatiivsed küljed. See annab parema ülevaate sellest, kuidas tõsta esile kinnisvara häid omadusi või hoopis muuta mõned halvad omadused headeks.

Kui soov või vajadus müüa on olemas, tuleks ikkagi üritada kinnisvaraobjekt võimalikult atraktiivseks muuta, kirjutab Helme kihelkonnaleht. Juba alateadlikult on väga tähtis esmamulje ja seega tehkevajadusel korda välisuks ning sisekoridor.

Kindlasti on olulised köök ja vannituba, sest neid kahte ruumi vaadatakse kõige kriitilisema pilguga, kuna need on korterite puhul nö esmatarbekaubaks ja kinnisvarahindajate sõnul on kõige suurem roll ostusoovi kujunemisel just neil kahel.

Kui on aega suuremaks korteriremondiks, siis võite esmajärjekorras teha korda just köögi ja vannitoa, sest ilma midagi juurde ehitamata on võimalik üsna odavalt kinnisvara hinda üles kerida. Näiteks seinade värvimisel kasutage heledaid toone - need muudavad ruumi visuaalselt suuremaks ja uutel omanikel on neid hiljem lihtsam vajadusel üle värvida.

Kui tundub, et kinnisvaraga võiks enne müümist veel suuremaid uuendusi läbi, siis sellest pigem loobuge. Uus pliit või dušinurk tõstab alati kinnisvara hinda vähem, kui kulutus seda väärt on. Pealegi soovivad paljud uue kodu omanikud osta sisustus enda äranägemise järgi ja korteris/majas olemasolevad asjad liiga suurt väärtust nende jaoks ei kujuta.

Võimalusel pane aed ümber

Elamukruntidega on asi lihtsam. Tuleb vaadata üle krundi esteetiline külg ehk krunt peaks olema korrastatud, muru niidetud jne. Kui on tegemist ebatasase maalapiga, siis on soovitatav teha selle parendamiseks mullatööd.

Kindlasti tõstab oluliselt krundi väärtust kui krunt piiritleda aiaga, juhul kui seda pole. Ei ole harvad juhused, kui inimene välistab maja ostmise aia puudumise pärast, sest on koeraomanik ja lihtsam on eelistada kinnisvara, kus on juba esmavajadused koduloomade tarbeks olemas.

Krundiga seotud dokumentatsioon peab olema samuti korras, sest puuduliku dokumentatsiooniga kinnisvarale on ostjat leida ülimalt keeruline. Kui juba kinnisvaraobjekt on müügiks ette valmistatud, siis tasub pöörduda maakleri poole. Legend sellest, et inimesed tahavad osta otse omanikult, ei pea pahatihti paika. «Reeglina on professionaali töö igal alal tulemusrikkam, sest on paremad oskused, kontaktide hulk suurem ja kajastatus kõikides kinnisvaraportaalides esilehtedel,» selgitab Pindi Kinnisvara Valga esinduse maakler Hans Heinjärv. Ta möönab, et harvad on juhused, kui eraisik kõikides portaalides kuulutab, ja paraku asub tema kuulutus enamasti viimastel lehekülgedel, kuhu huviline pahatihti ei jõuagi. Ostja aga soovib teada, ega ta petta ei saa ja liiga kalli hinnaga endale kinnisvara ei soeta.

Hindamisakti müüjapoolne olemasolu on küll hea, aga pigem peaks selle pärast muretsema ostja. «Hindamisakti on vaja ostjal enamasti pangast laenu saamiseks, aga mitte müüjal. Kui müüjal on vaja teada turuhinda, siis kutsugu maakler kohale - reeglina on see tunduvalt odavam ja saab läbi arutatud reaalne müügihind. Siis saab ka anda näpunäited,  mida teha, et müük paremini õnnestuks, et objekt atraktiivsem oleks,» kutsub Heinjärv julgelt inimesi maaklerite poole pöörduma.

Nõuandeid kinnisvara omanikule: 

Fassaad: Fassaadi hoolduse juurde kuuluvad aknad, mida on soovitav pesta vähemalt kaks korda aastas, et säästa klaasi kahjustuste eest. Pesemine aeglustab seda protsessi ning aknaklaasid püsivad kauem tervena.

Puud ja põõsad: Ronitaimed võivad olla küll kenad, aga hoonele ka kurja teha, hakates oma juuri ja võsusid ajama sinna, kuhu pole vaja, ja seintesse võivad tekkida praod. Sama lugu on puude ja põõsastega, mis on väga maja lähedal. Kui nad hakkavad oma juuri vundamendi alla ajama, võivad nad vundamenti lõhkuda ning maja hakkab vajuma või kukub sootuks kokku.

Renoveerimine: Renoveerimisel tuleks keskenduda seintele, lagedele, põrandatele, ustele, akendele, seadmetele, sest kui nad ei ole tõsiselt viga saanud, siis need ilusti korda tehes on kulud oluliselt väiksemad kui tulud. Puhastage, värvige, pange uus tapeet, vahetage väiksemad kulunud osad, sest kuluartikliteks on enamasti ainult puhastusvahendid, lapid, värv, tapeet ehk kulud on minimaalsed. Kohe kindlasti aga ei tohiks renoveerimisega tahtlikult peita olulisi puudusi.

Uute asjade ostmine: Kulunud asja vahetamine uhiuue vastu ei tõsta kinnisvara hinda samaväärselt uue asja jaoks tehtud kulutustega. See kehtib eelkõige asjade suhtes, mida inimesed eeldavad, et need oleks kinnisvara ostes korras - näiteks katus, aknad, tehnosüsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles