Kool õpilaste taimetoidu soovile vastu ei tule

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimetoit.
Taimetoit. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kuigi Kuressaare gümnaasiumi mõttevahetuskojas kõlas ettepanek lisada kooli söökla menüüsse ka spetsiaalsed taimetoitlaste road, ei pea kool seda vajalikuks.

Möödunud neljapäeval Kuressaare gümnaasiumis peetud kärajatel direktor Toomas Takkisega KG plussidest ja murekohtadest rääkinud õpilased väitsid, et taimetoitlaste arv KG-s kasvab aasta-aastalt, ning leidsid, et söökla menüüsse võiks iga päev kuuluda ka taimetoitlastele mõeldud roog. See peaks aga menüüs olema teistest toitudest selgesti eristatud, kirjutab värske Saarte Hääl.

Toomas Takkise sõnul rääkis ta väitlejate klubi esindajate ettepanekust kooli haldusjuhi ja söökla juhataja Tiiu Smidtiga. «Praegu arvame küll, et kui raviarstide soovitatud dieedil olevate laste jaoks on eraldi road vajalikud, siis igasugu muude dieetidega kool küll tegelema ei peaks,» lausus Takkis. «Ma ei ole kindel, kas suudaksime selle rahvamassi hulgas, keda toitlustame, riigi antava väikese raha eest kõigi erisoove arvestada.»

«Koolisöökla arvestab kõigi haigusest tingitud erivajadustega, aga taimetoitlust ei peaks me küll oma südameasjaks võtma,» leidis ka Tiiu Smidt. Tema andmeil on tervisest tingituna eridieedil kolm KG õpilast. «Lapsevanematega on kõik täpselt läbi räägitud, mis neile sobib ja mis mitte,» märkis Smidt.

Smidti sõnul kuulub ka praegu söökla menüüsse vahel taimetoite – näiteks suvikõrvitsahautis ja ühepajatoit – ning need, kes liha-kala ei armasta, saavad lasta oma taldrikule tõsta näiteks salatit ja kartulit.

«Eraldi taimetoitude valmistamiseks me põhjust ei näe,» ütles Smidt. «Mis siis, kui konkreetne menüüsse kuuluv taimetoit neile ei sobi? Mitut rooga, mille seast valida, me nii väikesele grupile pakkuda ei saa.»

Tiiu Smidti teada pole taimetoidu eelistajaid just palju – kooli peale ehk mõned üksikud.

«Mina tean vaid kaht taimetoitlasest tüdrukut,» rääkis Smidt. «Kui palusin neil juba aasta tagasi oma menüü tuua, et vaatame, mis sellest kasutusele võtta, siis nendepoolseid ettepanekuid ei tulnud.»

Smidti sõnul on ta seda meelt, et taimetoitlust ei peaks propageerima. «Seda ei kiida heaks ka arstid, sest inimene peab sööma kõike, et vitamiinid ja muu eluks vajalik kätte saada,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles