Mobiilside ümberkorralduse järel lakkab mõni vana telefon töötamast

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia 3310.
Nokia 3310. Foto: Aivar Aotäht/Sakala.

8. veebruari öösel korrastab riik mobiilsideoperaatorite sageduskasutust 900 MHz sagedusel, mille järel võib mõni vanem telefon Elisa võrgus töötamise lõpetada.

Korrastamise käigus tõstab tehnilise järelevalve amet (TJA) operaatorite seni mitmes osas paiknevad sagedusplokid kokku ja moodustab igale operaatorile tervikliku sagedusvahemiku. Korrastamine toimub ühiselt kõigi kolme operaatori (EMT, Elisa, Tele2) võrgus 8. veebruari öösel kella ühest kolmeni, mil toimub sidekatkestusi.

Peale TJA poolt ellu viidavat sageduskasutuse korrastamist ei pruugi mõned üksikud vanemad seadmed Elisa 2G võrgus enam toimida. «Täpsemalt mõjutab muudatus vanemaid kui 2000. aastal toodetud mudeleid, sest sellised üle 15 aasta vanused seadmed ei pruugi uues Elisa EGSM sagedusalas töötada,» selgitas Elisa pressiesindaja Marika Raiski, kelle sõnul on taolisi kliente hinnanguliselt mõnisada.

«Mudeleid ei saa tema sõnul päris nimekirjana välja tuua, sest mõjutatud ei pruugi olla iga konkreetse telefonimudeli kogu seeria,» ütles Raiski. Probleemid võivad tekkida näiteks mudelitega Nokia 5110 ja 3310.

Elisa asendab kõigi nende klientide vanad telefonid uutega ning annab neile tasuta Samsung E1200, mis saadetakse kulleriga.

Raiski kinnitusel on Elisa mobiiltelefonide välja vahetamiseks võtnud eelnevalt ise ühendust kõikide nende klientidega meili, SMS-i, eraldi kirja ja/või telefoni teel. Lisaküsimustega tuleks pöörduda Elisa kõnekeskusesse telefonil 6 600 600.

Tele2 ja EMT kinnitasid, et TJA poolt teostatav korrastamine klientide jaoks negatiivseid muudatusi ei too. «Osades kohtades läheb levi paremaks. Kõik telefonid, ka vanemad, töötavad Tele2 võrgus edasi,» kinnitas Tele2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt.

Eesti Telekomi meediasuhete juht Raigo Neudorfi sõnul mõjub sagedusalade korrastamine ainult paranemise suunas. «Kui täna on meil kasutusel ka nn E-GSM, mida kõik vanemad seadmed, näiteks Nokia 5110, ei toeta, siis pärast pühapäeva on meil ainult P-GSM diapasoon, mida oskavad kasutada kõik vanad seadmed,» lausus Eesti Telekomi meediasuhete juht Raigo Neudorf.

TJA kinnitusel muutub mobiilside ümberkorralduse tõttu sageduskasutus senisest efektiivsemaks. Muudatus on vajalik, et kaotada ära ka mitmed senised kaitsevahemikud operaatorite sagedusplokkide vahel. Lisaks võimaldab laiem sagedusriba võtta kasutusele uusi 4G ja 5G tehnoloogiaid ning parandada sideteenuste kvaliteeti.

Kliendile on ümberkorraldus tajutav nii 2G kui 3G võrgus. Maapiirkondades ei tööta kõneside ja internet ühegi operaatori 3G võrgus ning häiritud on ka 2G toimimine üle Eesti. Suuremates linnades toimivad kõned ja internet kõikide operaatorite 3G võrkudes ning ka 4G võrk toimib tõrgeteta.

Juhul kui läheb vaja hädaabi, kuid mobiililevi puudub, tuleb mobiiltelefonist eemaldada SIM-kaart. Sellisel juhul valib mobiiltelefon hädaabinumbrile 112 helistamiseks mõne teise samas piirkonnas kättesaadava ja tugevama leviga võrgu. 112-le saab helistada ka lauatelefonilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles