Uus nutitelefoni lisaseade tunneb ära ohtlikud suguhaigused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suguhaiguste vältimiseks tuleb kasutada kondoomi.
Suguhaiguste vältimiseks tuleb kasutada kondoomi. Foto: Mihkel-Markus Mikk / Õhtuleht

Columbia ülikooli teadlased on leiutanud nutitelefoni lisaseadme, mis on võimeline ära tundma sugulisel teel levivate haiguste markereid vaid ühe sõrmetorke abil.

Tavalise laboritestiga võrreldes on see leiutis suuteline andma vastuse, kas inimesel on näiteks süüfilis või HIV, vaid 15 minutiga, kirjutab Fox News.

Uurijate sõnutsi on seadeldist katsetatud näiteks Rwandas, kus sugulisel teel levivate haiguste kandumine emalt lapsele on väga kõrge. Nende sõnul on uus leiutis väga käepärane vahend just kõrge epideemia piirkondades kiireks testimiseks.

Uue tehnoloogia leiutajate sõnul ollakse valmis seda edasi arendama, et selline test võiks muutuda laiatarbe kaubaks ning jõuda ka arenenud riikidesse.

See nutitelefonile loodud seadeldis kopeerib laboritestide diagnostikat, et leida HIV antikehi ning kaht süüfilise markerit – treponeem-spetsiifilist ja mitte-treponeemset antikeha, et tuvastada aktiivne süüfilisinfektsioon.

Test on ensüüme siduv immunosorbentanalüüs (ELISA) ehk n-ö traditsiooniline suguhaiguste test, mis on nutitelefoni tarbeks tehtuna sama võimekas kui laboritest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles