Magusameistrite must äri

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodune tordi tegemine on moodi läinud.
Kodune tordi tegemine on moodi läinud. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eestit tabanud  torditegemisbuum teeb kogenud hobikondiitritele tuska, sest osa  konkurentidest töötab mustalt ning ei pea kokkulepetest kinni.

«Eesti tordimaastik on praegu pulbitsemas ja siin on palju segadust – mõned ei tea, millised on ametlikud nõuded, teised teavad, aga ignoreerivad,» rääkis tordimeistrite liidu üks asutajatest Marika Sinkkonen. Ta selgitas, et kui teha koduköögis torti oma suguseltsile või naabritele kingituseks, siis pole seda vaja kusagil registreerida.

Aga kui hakatakse tellimusi vastu võtma, siis see eeldab suurema vastutuse võtmist ning ka paberite korda ajamist. «Tööruumid tuleb lasta veterinaar- ja toiduametil üle vaadata, toidukäitlemise reeglid peavad olema täidetud,» rääkis ta. Kindlasti tuleb tellimustöid tegema hakates vormistada end kas FIEks või luua osaühing, et «maksud oleks makstud». «Aga kui ma vaatan koogimeistrite gruppi, siis mõni on vaid paar kuud tegutsenud ja juba võtab tellimusi vastu,» imestas Sinkkonen. Tema hinnangul on oma tegevuse ametlikult registreerinud võib-olla 7-8 protsenti tellimustortide tegijatest.

Kogenud tordimeistri sõnul ei ole ta küll kuulnud, et keegi oleks kodusest tordist saanud toidumürgituse, kuid n-ö turusolkijate tegevus teeb siiski ametlikult töötavatele hobikondiitritele tuska. «See on küll n-ö ninnu-nännu maailm, aga tõrvatilgad rikuvad ka seda meepotti – küll jäetakse tellimus täitmata või ei vasta tehtu ootustele,» tõi ta näiteid.

Et selliseid ebameeldivaid juhuseid vältida, soovib hiljuti loodud tordimeistrite liit  hakata kehtivatest nõuetest  teavitama nii tegijaid kui ka tellijaid. «Vähemalt  pulma- või juubelitorti otsides võiks küsida liidult, kas see tegija on usaldusväärne,» rääkis Sinkkonen.

Ka patustavad nii mõnedki tegijad kehtivate autoriõiguste seaduse vastu. «Välismaalt on teada, et Disneyl on nii suur võim, et nad saadavad poolautomaatselt kirja, kui pilti näevad. Trahv on 3000, 5000 dollarit ja see tuleb kohe ära maksta, ei maksa isegi vaielda,» rääkis Sinkkonen. Tema sõnul tuleb paljudele see üllatusena, et enda tarbeks võib tuntud tegelastega torte teha, aga müüa selliseid ei tohi. Kusjuures see keeld käib nii pildi kui ka voolitud kujukeste kohta. «Loomulikult võib Hello Kittyle panna kollase nina asemel musta, aga võiks ju klienti teavitada, et nii ei tohi teha ja ma saan selle asemel teha hoopis lihtsalt armsa kiisu,» rääkis naine.

Töö kiidab tegijat

Sinkkonen kinnitab, et liidu loomise ajendiks ei olnud viimasel ajal aina tihenenud konkurents. «Kuigi tegijate arv on mitmekordistunud, siis ka tellijaid jagub kõigile, sest tahetakse personaalsemat lähenemist, naturaalsemat toorainet,» kinnitas tordimeister. Ta ei ole küll kuulnud, et maksuamet oleks hobikondiitrite tegevusel silma peal hoidnud, kuid peab seda vajalikuks. «See lööks platsi puhtamaks, et see, kes tahab seda tööna teha, saaks sellele ka keskenduda. Pealegi ametlikult tehes saab ju tooraine ja vahendid kuludesse kanda,» sõnas naine.

Torditegemise buum sai alguse umbes aasta eest ja tegijate arv kasvab kiiresti. «See on nagu ehitajatega, igaüks, kes oskas kellut käes hoida, läks Soome ehitajaks,» tõi ta võrdluse.

Tiina Hiis veterinaar- ja toiduametist kinnitas, et enne kui keegi soovib eraelamus valmistatud toitu müüa, peavad olema täidetud teatud nõuded. «Näiteks  üldised hügieeninõuded toidu käitlemisele sh temperatuurinõuded, enesekontrolliplaan, kestvuskatsed toidule säilivusaja määramiseks, tervisetõend, joogivee analüüsid, toiduhügieeni koolituse läbimine, toidu märgistus, süsteem toidu jälgitavuse tagamiseks jne,» luges ta ette terve rea nõudeid. Kui need on täidetud, tuleb esitada veterinaar- ja toiduametile vastavasisuline majandustegevusteade. Alles seejärel võib hakata toitu turustama. Ta soovitab enne kodutegijate käest tellimist kindlasti uurida, kas vastav isik on teavitatud käitlejate nimekirjas või mitte.  «Toidu ohutuse eest vastutab eelkõige toidu käitleja!» rõhutas Hiis.

Kodus küpsetajaid kontrollitakse  riskipõhiselt, aga ka juhul, kui amet on saanud vihje, et  tegemist võib olla mittenõuetekohase toidu käitlemisega. «Juhul kui kellelgi on selliste toidu käitlejate kohta pretensioone/kahtlusi või kui teile on teada, et keegi sellise tegevusega tegeleb, kuid ta ei ole majandustegevusteadet esitanud, siis tuleks sellest kindlasti teavitada veterinaar- ja toiduametit, helistades vihjetelefonil 605 4750,» rääkis Hiis. Ta kinnitas, et kõiki esitatud vihjeid kontrollitakse kohapeal. Selliseid vihjeid saab amet kuus umbes poolsada.

Maksu- ja tolliametiandmetel on Eestis end ametlikult registreerinud 219 isikut (sh 48 FIEt ja 171 juriidilist isikut), kes võivad tegeleda nn hobikokk-kondiitritena. «Andmetest on näha, et viimastel aastatel on märgatavalt suurenenud juriidiliste isikute arv, kes on end nn hobikokk-kondiitrina ametlikult registreerinud,» ütles maksuameti pressiesindaja Rainer Laurits. Ta lisas, et kuna  mitmed on enda tegevuse registreerinud juba varem loodud ettevõtte või FIE uue lisategevusena, siis võib nn hobikokk-kondiitrite arv olla tegelikult veelgi suurem.

Ametlikult tegutsevate hobikondiitrite arv

Registreerimisaasta

FIE

Juriidiline isik

KOKKU

1991-2004

21

24

45

2005

2

3

5

2006

 

1

1

2007

2

4

6

2008

 

6

6

2009

6

13

19

2010

1

10

11

2011

2

14

16

2012

3

14

17

2013

8

39

47

2014

3

41

44

2015

 

2

2

KOKKU

48

171

219

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles