Üllatav põhjus, miks lamp võib kummituslikult vilkuma hakata

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laualamp annab lisavalgust.
Laualamp annab lisavalgust. Foto: Panther Media

Justkui iseenesest süttiv lamp ei pruugi anda märku mitte vaimudest või katkisest seadmest, vaid olla mõjutatud hoopis kaugloetavast arvestist.  

Kaupluse Decora haldusjuht Aivar Randoja ütles, et nende poodi on n-ö oma tahtmise järgi tegutseva seadme tõttu pöördutud ühe konkreetse laualambi pärast. Tegu on Saksamaal toodetud Euroopa Liidu riikide CE tüübikinnitusega lauavalgustiga, mis kannab nime Los Angeles.

Randoja sõnul saab lülitada lampi sisse ja välja puudutuse abil ning valgust on võimalik reguleerida kolmes astmes. Samas ei osanud ta öelda, kas ka kodumasinad võiksid end kaugloetava arvesti mõjul sisse lülitada, sest poel puudub selle kohta info.

Elektrilevi kauglugemisele ülemineku programmi juhi Mait Rahi sõnul on kaugloetavate arvestitega seonduvate muredega Elektrilevi poole pöördutud samuti vaid reguleeritava valgustugevusega lampide pärast. Teiste seadmetega ei ole seni tõestatud juhtumeid esinenud.

Rahi sõnul hakkab lamp end kaugloetava arvesti mõjul sisse ja välja lülitama juhul, kui tootja ei ole arvestanud oma seadme disainis selle võimalusega, et võrguettevõtja võib kasutada talle eraldatud sagedusala andme-edastuseks elektri toitevõrgus lubatud signaalivooga. Rahi lisas, et seda sagedusala tuntakse standardi EN50065-1 järgi kui Cenelec Band-A 3-95 KHz, lubatud on aga signaaliedastus nivooga 120-134 dB(µV).

«Kui seadme toiteplokk ei ole lihtsalt öeldes «immuunne» toitevõrgus eespoolnimetatud signaali suhtes, võib tekkida olukord, kus seadme juhtelektroonikasse jõuavad signaalid, mis võivad tekitada seadme ebanormaalse käitumise,» tõdes Rahi.

Tema sõnul sõltub lampide vilkumine eelkõige seadme kvaliteedist. «Kui seadme tootja on oma töö korralikult teinud ehk arvestanud toodet projekteerides võrgus toimuvaga ja ei ole (näiteks kokkuhoiu kaalutlusel) vajalikke elemente tootmises välja jätnud, probleeme ei teki,» tõdes Rahi. 

Kui pärast kaugloetava arvesti paigaldamist hakkab lamp kummituslikult vilkuma, soovitab Rahi paigaldada filter.

Lisaks paneb ta südamele, et inimesed ostaksid tunnustatud tootjate seadmeid, mille tootja on võimalik kindlaks teha. Rahi hinnangul on tootjad eespool kirjeldatud teema ehk vilkuvate lampide probleemiga kursis ning korralike tootjate jaoks on elementaarne tekkida võivat olukorda vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles