Teraapiakoerad muutuvad haiglates järjest populaarsemaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Narva haigla teraapiakoertest.
Üks Narva haigla teraapiakoertest. Foto: MTÜ Pereprojekt / Põhjarannik

Kolmapäeval prooviti ka Narva haiglas esimest korda kanisteraapiat, mille eesmärgiks on kasutada loomi haigete laste tuju tõstmiseks ja terviseseisundi parandamiseks, peagi lisandub see võimalus ka Tartu ülikooli kliinikumis.

«Siiani käisid vabatahtlikud koos spetsiaalse väljaõppe saanud koertega ainult Tallinna lastehaigla väikeste patsientide juures,» rääkis Narvas asuva Ida-Virumaa koeraarmastajate klubi Lucky juhatuse esimees Tatjana Zamorskaja Põhjarannikule. Nüüd hakatakse seda ka Narvas tegema.

Kuldne retriiver Bjuti, siledakarvaline retriiver Rika ja labrador Gerda hakkavad Narva haigla pisikesi patsiente rõõmustama kord nädalas kogu aasta vältel kas mängude, trikkide demonstreerimise või lihtsalt vestluste abil.

Eestis koerateraapia veel väga levinud ei ole, kuid juba on olemas esimesed teraapiakoerad, kes on saanud eriväljaõppe ja sooritanud eksami. Kolm sellist koera on ka Narvas. Teraapiakoeraks sobib igat tõugu ja kasvu koer, kuid tähtsad on koera iseloom ja temperament.

Lastega suhtlemise kogemus on Narva teraapiakoertel juba olemas. Nad on käinud lastega tegelemas Ahtme erikoolis ning külastasid lugemiskoertena terve aasta vältel Narva linnaraamatukogu. Zamorskaja sõnul oodatakse neid ka vanadekodus ja tervisepuudega laste keskuses, järgmisel nädalal aga hakatakse kanisteraapiat läbi viima Tartu kliinikus.

«Meie haiglas on olemas hooldusosakond. Seal viibivatel patsientidel on samuti oluline võimalikult palju positiivseid emotsioone saada ja suhelda ning me mõtlesime, miks ei võiks teraapiakoerad ka seal käima hakata,» ütles Narva haigla juhatuse liige Olev Silland.

Loe refereeritud artiklit lähemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles