Hooletuid majaomanikke ähvardab korralik rahatrahv

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumi katusel.
Lumi katusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

PZU Kindlustus tuletab hoonete omanikele meelde vajadust koristada katuselt lund ning hoida räästad jääst puhtad, vastasel juhul võib majaomanik saada trahvi ning ka kindlustus ei hüvita lumeraskuse tagajärjel tekkinud kahjusid.

«Suurema lumega tuleb alati ette, et mõni katus ei pea lume raskusele vastu. Kui koormus muutub liiga suureks, siis on ohus eelkõige teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitised ja nende osad, näiteks varjualused, samuti lamekatusega hooned,» selgitas PZU Kindlustuse kommunikatsioonijuht Katre Uusmaa.

Katusekonstruktsioonile võib olla ohtlik juba 30 sentimeetri paksune lumekiht. PZU Kindlustus soovitab pidevalt jälgida katuste lumekoormust ja õnnetuste vältimiseks katuseid õigeaegselt lumest puhastada. See vähendab ka jääpurikate ja jääkamakate teket, mis muudab inimeste, koduloomade ja sõidukite liikumise hoone ümbruses ohutumaks.

Kindlustus tuletab ka meelde, et lume koristamine katustelt on majaomaniku kohustus, mille eiramise korral võib lisaks lumeraskuse tagajärjel tekkinud kahjule lisanduda ka rahatrahv. Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt võib eraisik saada trahvi kuni 400 eurot ja jurdiiline isik kuni 1300 eurot.

Üldjuhul ei ole sellised kahjud ka kindlustuse poolt hüvitatavad, kuna kindlustus eeldab omanikult oma vara suhtes heaperemehelikku käitumist ning lume koristamata jätmist loetakse raskeks hooletuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles