Loomapoed langesid süüdistuste rahe alla

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott ronib puuril.
Rott ronib puuril. Foto: Urmas Luik

Sotsiaalmeedias kommenteeritakse ja jagatakse aktiivselt postitust, mille eesmärk on paluda inimestel mitte toetada loomapoode Zoo Planet ja Kika. 

«Eelmise aasta veebruaris sulges loomapood Pet Center oma uksed, jättes loomad unarusse ja lõpuks otsis Eesti Loomakaitse selts neile kodud. Sama keti ostsid loomapoodide Zoo Planet ja Kika omanikud, kellel on samuti loomadest täiesti ükskõik ja kes kasutavad stressis loomi ainult klientide poodi meelitamiseks,» seisab postituses.

Facebooki postitusest võib veel lugeda, et loomakaitse seltsi kinnitusel on seltsile laekunud väga palju kaebusi seoses Zoo Planeti loomapoega. «Kahjuks ei ole neil volitusi, et väärkoheldud loomi ära võtta ning trahvid, mida saab teha veterinaar- ja toiduamet (VTA), on nii suure firma jaoks tühine raha,» kirjutatakse postituses.

«Ise nägin hiljuti Zoo Planeti poes haige käpaga hamstrit, kes paar päeva hiljem oli teiste puurikaaslaste poolt surnuks näritud ja tallutud,» kirjutas postituse algataja. Ta lisas et loomakaitse seltsi sõnul on ilmselt ainus lahendus mitte toetada Zoo Planeti ja Kika loomapoode ning sooritada ostud loomasõbralikes poodides.

«Meile laekub tõepoolest üsna tihti inimeste kaebusi Zoo Planeti loomade elutingimuste kohta,» ütles loomakaitse seltsi kommunikatsioonijuht Liisi Moosaar.

Tema sõnul on ka selts loomapoodide olukorraga tutvumas käinud ja viletsates tingimustes veendudes on tehtud veterinaar- ja toiduametile pöördumisi. «VTA loomakaitsespetsialistil on pädevust kontrollida loomade pidamise tingimusi ja õigusi ning teha vajadusel ettekirjutusi, rahatrahve või loomad võõrandada,» rääkis Moosaar.

Tema jutu järgi tuleb kohalikel omavalitsustel leida probleemide avastamise järel varjupaigad, kuhu loomad viia. «Küll aga võtavad sellised käigud tihtilugu aega ning vahel toimivad kodanike enda algatused muutuste esilekutsumiseks veel kõige kiiremini,» tõdes loomakaitse seltsi kommunikatsioonijuht.

Suur kaadrivoolavus 

Veterinaar- ja toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva sõnul on nende poekettide olnud probleeme ja need ei ole jäänud ametnike tähelepanuta. «Eriti paistavad kaebuste hulgaga silma Tallinna ja Tartu kauplused,» rääkis Serva.

Tema sõnul on Tallinna Zoo Planeti ja Kika poodides loomakaitse-alaseid probleeme lahendatud 2013. aastal kolm ja 2014. aastal viis korda. Tartu poodides oli 2013. aastal probleeme kahel, 2014. aastal neljal ja 2015. aastal ühel korral.

Kinnitust leidnud vihjete või ametnike tuvastatud puuduste kõrvaldamiseks on veterinaaramet teinud ettekirjutused ning puuduste eest vastutavad inimesed on need täitnud. «Vajadusel on kohaldatud ka sunnivahendeid,» lisas Serva ning ütles, et samuti on antud olukorrast teada harupoodide peakontorile ja omanikele.

«VTA hinnangul on suurim probleem nende poekettide töötajate vähesed teadmised oma tööspetsiifikast, loomade vajadustest ja käitumisest, sest kaadri voolavus on suhteliselt suur,» selgitas Serva.

Tema sõnul pole teistes Eesti linnades asuvate Zoo Planeti ja Kika keti poodidega viimase kahe aasta jooksul märkimisväärseid probleeme olnud. «Rõhutame siinjuures head koostööd loomapoodide külastajate ja ühiskondlike loomakaitseorganisatsioonidega,» lisas VTA loomakaitsebüroo juhataja.

Perioodiline kontroll

«Lemmikloomade hoidmistingimused vastavad kehtestatud nõuetele ja loomade füsioloogilistele vajadustele,» ütles Zoo Planeti tegevjuhi Inna Käi. Tema sõnul on loomad terved, neid toidetakse vastavalt kehtestatud reeglitele ja hoitakse puurides, mille kvaliteet vastab kõige rangematele standardinõuetele. Samuti kontrollivad tema sõnul Kika ja Zooplaneti kauplusi perioodiliselt veterinaarspetsialistid.

Käi sõnutsi kannab poodides loomade eest hoolt erialase väljaõppe saanud personal. «On loodud kõik tingimused selleks, et loomadel ei tekiks stressi ning loomade käitumine vastab looma omadustele ja harjumustele,» lisas Zoo Planeti tegevjuht.

Tema kinnitusel on loomakaitse organisatsioonide esindajad teretulnud nende kauplustesse, et veenduda loomade hoidmistingimuste vastavuses loomade vajadustele ja kehtivate standardite nõuetele.

Lisaks on oodatud ka kõik märkused ja ettepanekud e-posti aadressile info@zooplanet.eu. «Võtame kõiki ettepanekuid ja märkuseid arvesse, sest ka meie jaoks on loomade heaolu esmatähtis,» lisas Käi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles