Toit, mis sai kuningale saatuslikuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlakukleid saab ka kodus küpsetada.
Vastlakukleid saab ka kodus küpsetada. Foto: Ülle Tamm/Valgamaalane

Traditsiooniliseks vastlatoiduks kujunenud vahukoorekuklid mängisid Rootsi ajaloos kurikuulsat rolli.

1771. aastalt kukkus kokku ja suri Rootsi kuningas Adolf Fredrik, kes oli enne söönud einet, mis koosnes merivähist, kaaviarist, hapukapsast, šampusest, suitsutatud räimedest ja 14 vahukoorekuklist, kirjutab Local.

Vahukoorekuklid, mida eestlased nimetavad pigem vastlakukliteks, olid kuninga lemmik magustoit. Rootsis tuntakse neid näiteks semlade või fastlagsbulle nime all.

Rootslased söövad neid sooja piimaga ja puistavad kukli peale ka kaneeli. Rootsi pagariärides on müüdud vahukoorekukleid juba 200 aastat. 

24 väikese või 10 suure kukli retsept: 

Ettevalmistus: 15 minutit

Küpsemine: 10 minutit

Nipp: Ära kasuta liiga palju jahu, sest sel juhul ei ole kuklid piisavalt pehmed ja kohevad. 

Koostisosad:  

75 g võid

300 ml piima

10 g pärmi

Pool teelusikat soola

55 g suhkrut

1 teelusikas värskelt jahvatatud kardemoni

500 g jahu

1 muna

Täidis:

200 g mandlimassi

120 ml piima

240 ml vahukoort

Tuhksuhkrut (kaunistamiseks)

Valmistamine:

1. Sulata või keskmisel kuumusel. Lisa piim ja kuumuta segu 40 kraadini. Tõsta segu tulelt ning sega pärmiga.

2. Pane enamik jahust suurde kaussi ning lisa sool, suhkur ja kardemon ning sega neid kuni ained on omavahel täiesti segunenud.

3. Tee maitseainetega segatud jahu keskele ava ning vala sinna segu piimast ja võist. Sega tainast umbes viis minutit, kuni see hakkab kleepuma. Segamiseks tee käed jahuseks, aga püüa kasutada jahu võimalikult vähe, sest kui seda on liiga palju, ei ole kuklid enam kohevad.  

4. Jäta tainas umbes 30 minutiks köögirätiku alla kerkima. 

5. Aseta tainas õrnalt jahuga ülepuistatud pinnale ja sõtku tainast. Võid lisada jahu, kui tainas on liiga kleepuv. Pane küpsetuspaber küpsetusplaadile. Vormi tainast pallid ning jäta need köögirätiku alla kerkima. Suurematel kuklitel kulub kerkimiseks umbes 30 kuni 40 minutit, väiksemate puhul tasub lasta tainast pallidel kauem kerkida. Pane samal ajal ahi 200 kuni 255 kraadi juures tööle. Väiksemate kuklite korral tasub kasutada kõrgemat temperatuuri.

6. Küpseta suuremaid kukleid ahju alumises osas 20 kuni 25 minutit. Väiksemaid kukleid küpseta ahju keskosas seitse kuni kümme minutit. Kui need on pealt kenasti pruuniks tõmbunud, võta kuklid ahjust välja ning lase neil köögiräti all jahtuda. Kuklid kipuvad kiiresti kuivama, võib neile asetada niiske köögirätiku või soojendada kukleid paar sekundit mikrolaineahjus.

7. Lõika kuklilt ülemine osa ehk nn mütsike või katus ära ning uurista kuklisse väike avaus. Jäta saiapuru alles ning sega see mandlimassi ja 120 ml piimaga, kuni moodustub paks pastataoline mass. Võid kõige laiaks pressimiseks kasutada metallist lusikad. Segu peab olema piisavalt paks, et see mööda kuklit alla ei valguks.

8. Tõsta igasse kuklisse nii palju täidist, et see täidaks avause, ega valguks üle äärte.

9. Vahusta koor ning tõsta seda kuklile ohtralt.

10. Pane kuklitele tagasi varem äralõigatud osa ehk mütsike tagasi ning riputa peale tuhksuhkrut. Kui aga plaanid kukleid hiljem serveerida, aseta need lihtsalt külmkappi ja tuhksuhkrut lisa alles serveerides. Parim on süüa valmistamisega samal päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles