Vaata, milliste riikide elanikud armastavad enim rasva- ja suhkrurikkaid toite

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkru- ja rasvarikkad toidud on üpris meelepärased meie põhjanaabritele.
Suhkru- ja rasvarikkad toidud on üpris meelepärased meie põhjanaabritele. Foto: SCANPIX

Kuigi meie põhjanaabrid on ühed suurimad rasva- ja suhkrurikaste toitude sööjad, jäävad nad siiski alla näiteks belglastele, sakslastele ja ameeriklastele.

Euromonitori uuringu andmetel on soomlased rasvarikaste toitude tarbimises maailmas kolmandal kohal ning kõrge suhkrusisaldusega toitude puhul üheksandal kohal, vahendab Yle Uutiset. Üksnes belglased ja sakslased söövad inimese kohta rohkem rasvarikkaid toite kui soomlased.

Muuhulgas tõi uuring välja välja, et igapäevane rasva- ja suhkrusisaldus toidus on täiskasvanud soomlastel kõrgem, kui nende päevanorm ette näeb – päevane rasvasisaldus on täiskasvanud soomlaste toidus keskmiselt 80,8 grammi, samas kui täiskasvanud inimese soovituslik päevanorm on 65 grammi.

Kõige väiksema rasvasisaldusega toitu söövad selle uuringu kohaselt hindud, kes söövad päevas üksnes 10 grammi rasva, neile järgnevad indoneeslased, kelle päevane toit sisaldab 15,5 grammi rasva ja lõuna-korealased, kelle toidus on keskmiselt 20 grammi rasva.

Uuring toob välja, et lisaks ohtrale rasvasisaldusele on soomlaste toidud ka suhkrurikkad – päevases toidus on neil keskmiselt 91,5 grammi suhkrut, mis on ligi kaks korda rohkem kui maailma terviseorganisatsiooni soovitus – 50 grammi päevas – ette näeb. See asetab soomlased suhkruarmastajate nimekirjas üheksandale kohale.

Esimene koht kuulub siin eranditult ameeriklastele, kelle toidu suhkrusisaldus on keskmiselt 126,4 grammi päevas, mis võrdub kolme purgi Coca-Cola joomisega. Teisel ja kolmandal kohal on sakslased ja hollandlased. Kõige suhkruvaesemat toitu söövad hindud, iisraellased ja indoneeslased, tarbides vastavalt 5, 14,5 ja 15 grammi suhkrut päevas.

Uuringutulemuste kriitikas tuuakse aga välja, et Euromonitori numbritel ei paista olevat seost OECD ülekaalulisuse näitajatega. Kui rasva- ja suhkrurikaste toitude tarbimises on sakslased nimistu eesotsas, siis OECD uuringu kohaselt on tegemist ühe kõhnema rahvusega Euroopas. Samuti on soomlaste, belglaste ja hollandlaste ülekaalulisuse näitajad keskmisest madalamad.

Eestlaste ja teiste Balti riikide elanike toidu suhkru- ja rasvasisaldust selle uuringu käigus ei vaadatud.

Vaata graafikult lähemalt, kui palju on uuringus osalenud riikide elanike päevases toidus suhkrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles