Heategevustšeki lunastamine osutus ootamatult keeruliseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarnane tšekk saadeti möödunud aasta lõpus ka Paide Sport MTÜ-le ja nemadki olid tšeki lunastamisega hädas.
Sarnane tšekk saadeti möödunud aasta lõpus ka Paide Sport MTÜ-le ja nemadki olid tšeki lunastamisega hädas. Foto: Rae Sõnumid

G4S Match-it! globaalsest heategevusprogrammist jõudis eelmise aasta lõpus Aruküla Vaba Waldorfkooli teade tšekist, millega toetati 5. klassi õpilaste kalendriprojekti. Kui kooli tegevjuht Kerti Pellmas tšekiga kodupanka läks, ootas teda aga ees üllatus.

Jaanuari alguses läks Pellmas 500-naelase Barclay panga kirjadega tšekiga SEB panka, et maksekorraldus rahaks vahetada, kuid sai teada, et pank tšekkide lunastamisega enam ei tegele, kuna kõrgest turvariskist tulenevalt kulub kontrollimiseks väga palju aega ja ressursse, kirjutab Rae Sõnumid.

Samamoodi arvati ka teistes Eestis tegutsevates suuremates pankades, mida Pellmas, tšekk näpus, külastas. Turvariskiga oli valmis toime tulema vaid Swedbank, kuid seda omadel tingimustel. «Pidime tegema koolile selleks puhuks konto,» rääkis Pellmas, kelle jaoks oli rahatšekk veel eksootilisem kui pankade jaoks, kes mõne aasta eest rahatšekkidega veel siiski tegelesid.

Tšeki rahaks lunastamise peale kulub küll aega 3–4 nädalalt ning teenuse eest küsib pank ka teenustasu, kuid vähemasti võib kooli tegevjuht kindel olla, et kool saab G4S Match-it! heategevusprogrammi toetussumma kalendriprojekti jaoks lõpuks kätte.

G4S Match-it! tšeki eesmärk oli toetada Aruküla Vaba Waldorfkooli 5. klassi õpilaste kalendriprojekti, mis võeti ette rahastamaks kevadise klassiekskursiooni korraldamist ühele Eesti väikesaarele. «G4Si Match-it! programm on toetanud erinevaid projekte, neist enim tervisega seotud või sotsiaalse suunitlustega projekte,» kõneles G4S kommunikatsioonispetsialist Esme Kassak, kes lisas, et üha kasvav on haridusalaste ning noortega seotud projektide osakaal.

SEB kommunikatsioonijuht Julia Piilmanni sõnul lõpetati tšekkide lunastamise teenus 1. mail aastal 2011, kuna tšekkidega seotud tehingute arv oli väga väike. Võrdluseks: kui aprillis 2011 oli välislaekumisi 32 000, siis tšekke umbes 40.

«Tšekid on praeguseni aktiivselt kasutusel Ameerika Ühendriikides ja Inglismaal, kuid Eestis ei omanud need erilist populaarsust ja meie pangandus areneb elektrooniliste ja mobiilsete kanalite suunas,» ütles Piilmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles