Kolm soovitust säästlikuks sõbrapäevaks

, Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrapäeva kingitust ostes tasub eelistada kodumaist toodangut.
Sõbrapäeva kingitust ostes tasub eelistada kodumaist toodangut. Foto: Meelis Tomson/Õhtuleht

Peagi saabuv sõbrapäev toob poelettidele hulganisti temaatilist kaupa alates kommikarpidest ja kruusidest ning lõpetades südamekujuliste patjade, karvaste loomade ja vilkuvate kaunistustega. Kuidas valida kinki, mis oleks samaaegselt südamlik, praktiline ning keskkonda vähe koormav?

Tihti ei mõelda kingitusi ostes kui palju materjali ja ressurssi on kulunud selle tootmiseks ning kui pikk selle eluiga on. Ehk teisisõnu, kui suur osa kommikarbist on pakend, mis kohe prügikasti läheb, ning kui palju on kulunud ressursse, et toode kusagil Poolast, Hiinast või Ameerikas Eesti tarbijateni tuua.

Meisterda midagi ise käepärastest vahenditest.

Isetehtud küpsised või trühvlid, nööpidega kaunistatud kaart või kasutuna seisva tassi sisse tehtud küünal on vaid mõned näited lihtsalt valmivatest üllatustest. Valides ise materjalid, saad olla kindel, millest kingitus koosneb ning oma kätega meisterdatud esemel on kordades suurem emotsionaalne väärtus kui poest soetatul. Kui ideid ja oskusi napib, võta osa mõnest töötoast ning saad loomingulisi tegevusi täis õhtu ja sõbrapäevameened ühe korraga.

Eelista võimalikult vähe pakendatud kodumaist toodangut.

Atraktiivne pakend tõstab kauba esinduslikkust, kuid iga šokolaaditüki pakendamine värvilisse kilesse ei ole mõttekas ega ka keskkonnasõbralik. Lisaks materjali liigsele kulutamisele tekib rohkelt prahti. Kodumaise toodanguga toetad aga kohalikke ettevõtteid ning kaupade transportimisele ei ole kulunud liigselt ressursse.

Otstarbekus ennekõike.

Selleks, et kingitus kasutust leiaks ja otsejoones prügikasti ei lendaks,  tuleb kindlasti selle otstarbekusele mõelda. Südamekujulise padja või temaatilise tassi asemel võib parem idee olla mõni söödav/joodav toode või elamuskingitus nagu näiteks kino/teatripilet. Tänapäeval, mil postkaarte saadetakse vähem, mõjub toreda üllatusena kindlasti ka postkaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles