Kas telefonifirmad petavad 4G võrku lubades?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefoni kasutatakse aina enam internetis käimiseks.
Mobiiltelefoni kasutatakse aina enam internetis käimiseks. Foto: SCANPIX

Eestis levib kuuldus nagu vastaks praegu mobiiliomanikele pakutav 4G rahvusvaheliste standardite kohaselt hoopis 3,5G võrgule. Ettevõtete kinnitusel ei pea see väide paika.

«3,5G on tegelikult 3G tehnoloogia edasiarendus, mis võimaldab 3G-st suuremaid kiirusi. 4G on täiesti eraldi võrk,» kinnitab EMT avalike suhete juht Raigo Neudorf. Tema sõnul on õige väita, et EMT pakub oma klientidele mõlemat - nii 3,5G kui ka 4G võrgu teenust. «Ilmselt tekitab siin natuke segadust tehniline terminoloogia – nimelt on 4G ja 3,5G kaks täiesti erineval tehnoloogial põhinevat mobiilsidevõrku,» arvas Neudorf. Ta selgitas, et. EMT on 3,5G võrguga on kaetud kogu Eesti ning suur osa klientidest kasutab täna just 3,5G võrgu teenuseid. Lisaks 3,5G võrgule on EMT katnud kogu riigi ka oma uue põlvkonna ehk 4G võrguga, mille kasutajate hulk kasvab pidevalt.

Ka Elisa võrgujuhi Andrus Kaarelson lükkas kuulduse ümber. «See ei pea paika, sest 3,5G põhineb eelmise põlvkonna tehnoloogial ehk HSPA standardil. 4G võrk põhineb aga uue põlvkonna tehnoloogilisel lahendusel ehk LTE standardil,» rääkis ta. Tulenevalt uue tehnoloogia kasutusele võtust ületavadki 4G kiirused oluliselt 3G võrgu omasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles