Moodne teler laseb pererahva järel luurata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutiajastul tuleb ka kodus telerit vaadates hoolega sõnu valida.
Nutiajastul tuleb ka kodus telerit vaadates hoolega sõnu valida. Foto: AFP/SCANPIX

Samsungi uut nutitelerit saab juhtida häälkäsklustega, kuid tänu sellele lahendusele saab teleriomaniku järel ka luurata.

Nimelt suudab internetti ühendatud seade salvestada iga öeldud sõna ja edastada seda kolmandale osapoolele, kirjutab Business Insider.

Samsungi nutitelerit saab puldi asemel juhtida ka üksikuid sõnu öeldes. See lahendus teeb teleriomanikud murelikuks peamiselt seetõttu, et Samsung on oma privaatsuse põhimõtetesse sisse kirjutanud ka hoiatuse: Võtke teadmiseks, et rääkides isiklikel või tundlikel teemadel, võidakse seda infot  koguda ning edastada kolmandale osapoolele.

Esimesena selle sätte avalikkuse ette toonud The Daily Beast viitab asjaolule, et kui inimeste elutoa vestlusi hakatakse salvestama, siis ohustab see eraelu puutumatust, sest kodu on koht, kus peaks saama rääkida kõigest. «Ärge rääkige maksudest kõrvalehoidmisest, uimastite pruukimisest,» hoiatas väljaanne.

Samsungi reeglistik lubavat tundlikku infot edastada ametivõimudele, reklaamijatele jt. «Kui ülekanne ei ole krüpteeritud, siis võib häkker muuta teie teleri pealtkuulamisseadmeks,» kirjutab portaal. See toimib küll vaid juhul, kui häälkäskluste rakendus on sisse lülitatud ehk ekraanil on näha mikrofoni märki.

 Samsung teatas vastuseks, et suhtub klientide privaatsusesse väga tõsiselt. Kõigi nutitelerite puhul on järgitud turvameetmeid ja tavasid, sealhulgas andmete krüpteerimist, et tagada kasutajate isikliku info turvalisus ja vältida selle loata kogumist. Ettevõtte kinnitusel on häälkäsklused nutiteleri üks funktsoonidest, mida saab sisse ja välja lülitada. Samuti saab teleriomanik seadme WiFi võrgust välja lülitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles