Emotikonide kasutamine võib tuua kosmilised mobiiliarved

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emotikon kasutamine võib lõppeda ebameeldiva üllatusega.
Emotikon kasutamine võib lõppeda ebameeldiva üllatusega. Foto: SCANPIX

Mõne telefoni puhul võib juhtuda, et sõnumites laialtkasutatavad märkide kombinatsioonid, mida kasutatakse emotikonide tähistamiseks, muutuvad automaatselt piltideks, kirjutab The Guardian.

Nii võib juhtuda, et naerunägu edasi andev «:)» muutub pildikeseks, mis kergitab ka sõnumi hinda, sest seda ei läkitata teele mitte SMSina (ingl k short messaging service, ka lühisõnum) vaid MMSina (ingl k multimedia messaging service).

«Tavapärased emotikonid (mis on kirjutatud kujul «:)» või «;)») lähevad ikka endiselt läbi SMSina, aga kui kasutada telefonitootjate eriti spetsiifilisi emotikone, siis nende puhul ei saa tõepoolest välistada, et sõnum konverteeritakse MMSiks, kuna sel juhul on tegemist sisuliselt pisikese pildiga,» selgitas Eesti Telekomi meediasuhete juht Raigo Neudorf.

Hinnastuse seisukohalt võib aga öelda, et mõnes EMT paketis mahu osas ei eristagi, kas klient saadab SMSi või MMSi. «Selles mõttes ei tohiks vahet tulla. Ka MMSiks kasutatav andmeside maht (MMSi edastades ning vastu võttes võtab telefon püsti andmeside ühenduse) on MMSi hinna sees ega «söö» kliendi tava andmeside mahtu. Kui kliendil pole andmeside aktiivne, siis ka MMSe saata ning vastu võtta ei saa,» lisas Neudorf.

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni sõnul saadab telefon reeglina edasi siiski märkide kombinatsiooni ning rakendus mõlemal pool ekraani kuvab seda emotikonina.

«Võimalik, et on mõned üksikud seadmed, mis saadavad emotikone edasi piltidena, aga sellisel juhul on neid väga vähe, sest SMSe saadavad meie kliendid aastas miljoneid, kuid MMSe vaid mõned kümned tuhanded,» kommenteeris Ploomann.

Guardiani artikli järgi küsib aga näiteks Suurbritannia üks suurimaid telekommunikatsiooni ettevõtteid EE MMSi eest 0,4 naela (SMSi eest 0,12 naela), teine operaatorfirma Three küsib MMSi eest aga 0,31 naela (SMSi eest 0,2 naela).

Daily Record kirjutas möödunud nädalal loo naisest, kelle mobiiliarve teadmatusest, et piltemotikoni lisamine tekstisõnumisse selle MMSiks muudab, 1200 naelani kasvas (umbes 1600 eurot).

Tarbijaportaal moneysavingexpert.com tõmbas möödunud aastal teemale tähelepanu, öeldes, et probleem puudutab peaasjalikult Samsungi telefone. Teised sama teema tõstatanud ülevaated ei erista tootjaid, vaid ütlevad, et probleem võib esile kerkida mis tahes nutitelefoniga.

Hea lugeja, anna teada, millised on sinu kokkupuuted emotikonide saatmisest tekstisõnumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles