Hobuseliha skandaal hakkab mõjutama meie toidulauda

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuseliha.
Hobuseliha. Foto: SCANPIX

Euroopa parlamendi saadikud soovivad töödeldud toitudes sisalduva liha päritoluriigi märkimist

Kolmapäeval vastu võetud resolutsioonis kutsuvad saadikud Euroopa Komisjoni üles sätestama töödeldud toitudes (nagu nt. lasanje) kasutatavale lihale samasugused päritoluriigi märkimise nõuded kui värskele lihale.

Euroopa Komisjoni kutsutakse üles esitama ka vastav eelnõu.

«Pärast hobuseliha skandaali on nüüd meie ülesandeks taastada tarbijate usaldus. Kutsume Euroopa Komisjoni üles esitama uut kohustusliku päritoluriigi märkimise eelnõud,» ütles Euroopa parlamendi keskkonnakomisjoni esimees Giovanni La Via (EPP, IT).

Saadikud tunnevad muret toidupettuse võimalikust mõjust toiduohutusele, tarbijate tervisele ja usaldusele, toidutarneahela toimimisele ja põllumajandushindade stabiilsusele. Resolutsiooni rõhutatakse, et Euroopa tarbijate usalduse kiireks taastamiseks peaks toidupettuse küsimustega tegelemine olema esmatähtis.

Tarbijal peab olema võimalus valida

Komisjoni 2013. a. aruandes tunnistatakse, et ligi 90 protsenti tarbijaküsitlustele vastanutest peavad oluliseks, et töödeldud toitudes sisalduva liha päritoluriik oleks pakendile märgitud.

Mõju hindadele tuleb kontrollida

Resolutsioonis soovitakse paremat ülevaadet mõjust hindadele, viidates prantsuse tarbijaorganisatsiooni andmetele, mis erineb olulisel määral komisjoni aruandes väljatoodust. Hinnamõju tuleks edasi uurida, tingimusel et see toimub koostöös tarbijaorganisatsioonidega ega pidurda seadusandlike ettepanekute esitamist, ütlesid saadikud.

Sõltuvalt liikmesriigist töödeldakse hinnanguliselt 30-50 protsenti tapaliha üldkogusest toiduainete koostisosadeks, enamasti hakklihaks, lihavalmististeks ja lihatoodeteks.

Eesti saadik Indrek Tarand leiab, et toidutarneahelas peab kehtima täielik läbipaistvus. «Mäletame veel selgelt nn hobuseliha skandaali. Tarbijauuringust selgub, et tervelt 90 protsenti Euroopa Liidu elanikest peavad lihatoodetel päritolu näitamist oluliseks. Mõistan muidugi toidutootjate ja -kauplejate õlule langevat koormust, kuid kes ütles, et toiduainete turg peab olema lust ja lillepidu,» selgitab Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles