Disaineri algatus sundis tuntud söögikohta menüüd muutma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helene Vetik
Helene Vetik Foto: Meisi Volt

Eelmisel sügisel uuenduskuuri läbi teinud Von Krahli teatri baar tõi külastajate sotsiaalmeedia aktsiooni tulemusena uuest aastast oma menüüsse tagasi nii kreveti-, hakkliha- kui tuunikalatorud.

«Krevetitorud oli nii minu kui paljude teiste vanalinnas sööjate lemmiklõuna,» rääkis detsembri alguses sotsiaalvõrgustikus Facebook Von Krahli pannkoogitorude tagasitoomiseks ürituse loonud loovstuudio Hmmm omanik ja graafiline disainer Helene Vetik.

«Nad olid soodsad, lihtsad ja tegelikult ainus 4 euro kanti toit üleüldse Tallinnas, kus on nii suur krevettide kogus sees, et kui neid sööd, siis saab ikka täiega krevetiisu taandatud,» lisas ta. Vetiku kinnitusel oli tal nii Krahlis palju häid tuttavaid kui teisi sõpru, kes krevetitorusid samamoodi armastasid.

Kui remondijärgne Von Krahl avati ja krevetitorude suur sõltlane sinna sisse astus, hüüdis teenindaja talle juba ukse pealt, et krevetitorud on läinud. «Samas ütles, et kõik muudkui käivad ja pärivad nende järele,» märkis ta.

Naine pööras siis uksepealt ringi ja läks jalapealt koju. «Praadisin too õhtu endale mälu järgi krevetitorusid ise, sõin neid lausa kaks päeva jutti,» meenutab ta. Samal õhtul tegi ta ka Facebooki ürituse, kutsudes liituma kõiki, kes kreveti-, kana-, seene- ja tuunikalatorusid Krahli menüüsse tagasi igatsesid.

«Nädalaga liitus üle 400 inimese ning põhimõtteliselt sellega oli töö tehtud – huvi hakkasid tundma ka mitte ainult senised torude fännid, vaid ka tulevased,» ütles Vetik, kes on üle kümne aasta töötanud reklaami- ja disainiäris. «Suudan oma oskusi ka isiklikumateks projektideks tööle panna,» märkis ta.

Kokkadega räägiti läbi detsembri teises pooles ja alates 12. jaanuarist saab seniste külastajate suure sotsiaalmeedia aktsiooni tulemusena taas Von Krahli baari menüüst tellida krevetitorusid ja nende kõrval ka tuunikala- ning hakklihatorusid.

Von Krahli teatri looja ja juht Peeter Jalakas meenutab, et sellist suur huvi mõne konkreetse roa vastu on varasemaltki ette tulnud. «Restoranis «Vanaema juures» püüdsime pikalt menüüd muuta, kuid edutult – ikka tuldi tagasi, nõudes juba tuttavaid roogi,» rääkis ta.

Eriti valdavaks muutus see siis, kui tolleaegse Ameerika presidendi abikaasa Hillary Clinton restoranis õhtustas. «Siis määras tema poolt tellitu aastateks paljude klientide valiku: «Palun mulle seda, mis Hillary sõi»,» lisas teatrijuht.

Krevetitorudega kukkus tema sõnul mõneti sarnaselt välja. Kuna ümberehituse käigus sai baar endale ka uue köögi, siis muudeti menüüd rohkem salatipõhisemaks. «Nii otsustasimegi, et kuna torud on pärit kusagilt aegade algusest – vähemalt eelmisest aastatuhandest – siis ehk on nende aeg ümber,» tõi Jalakas välja.

Küll aga ei saanud see aktiivsete krevetitoru huviliste tõttu kaua kesta: «Aga kodanikualgatus ja krevetitorusõltlase algatatud liikumine sotsaalmeedias veenis meid, et ajalool on väärtus ning nüüd on nad lisaks salatitele me menüüs tagasi,» märkis ta.

Krevetitorude menüüsse tagasitulekut on tõesti tervitanud nii need, kes seda varasemalt Von Krahlis söömas käisid, kui ka inimesed, kes tänu sotsiaalmeedia aktsioonile neist teadlikuks said.

Ühe külastaja sõnul oli teenindaja talle öelnud, et pärast krevetitorude tagasitulekut moodustavad torud nende toidutellimustest 90 protsenti. Nii see siiski päris ei ole – Peeter Jalakase sõnul moodustab populaarne roog kuskil poole tellimustest.

«Igastahes väga toredasti õnnestus see algatus ning oleme Krahliga endiselt sõbrad,» sõnas Helene Vetik, kes aitas baaril krevetitorude tagasituleku puhul ka peo korraldada, mille käigus sai ta muuhulgas ohtralt oma lemmikrooga süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles