Eesti elanikest rohkem söövad kartulit vaid lätlased ja leedukad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keedetud kartulid.
Keedetud kartulid. Foto: Andres Ehrenpreis

Eesti elanik tarbib päevas 188 grammi kartulit, Läti ja Leedu elanikud aga vastavalt 274 ja 234 grammi, teatas statistikaamet.

See on rohkem kui teistes Euroopa riikides, selgub Euroopa riikide toidutarbimist kajastava andmebaasi DAFNE (Data Food Networking) põhjal, mis alates tänavu sügisest sisaldab ka Eesti andmeid.

Ka kala ja köögivilja tarbimine oli Eestis väiksem kui Lätis ja Leedus ning jätkuvalt väiksem, kui see tervise seisukohalt soovituslik oleks.

Puuviljade tarbimine on Eestis viimastel aastatel järjest suurenenud, kuid siiski tunduvalt väiksem kui näiteks Lõuna-Euroopa riikides Kreekas ja Portugalis.

Piimatooteid armastavad aga Eesti elanikud aasta-aastalt üha rohkem. Põhjuseks võib olla ka piimatoodete üha laienev valik.

Suhkrutarbimine oli 2003. aastal Eestis teiste Euroopa riikidega võrreldes suurim. Siin võis olla põhjuseks asjaolu, et peljates hinnatõusu enne Euroopa Liitu astumist, varusid Eesti elanikud suurtes kogustes suhkrut. Praeguseks on Eesti suhkrutarbimine stabiliseerunud ja jäänud Euroopa riikide keskmisele tasemele.

Toidurasvade (rasvainete) tarbimine on Eestis aastate jooksul veidi vähenenud ning jääb oluliselt alla näiteks Kreekale, kes tänu oliiviõli tarbimisele on Euroopas toidurasvade tarbimises esirinnas.

Maal ja linnas erinev toidulaud

Eestis erineb linnas elava leibkonna ning maaleibkonna toidutarbimine. Linnaleibkond tarbib enam puuvilju, pähkleid, mittealkohoolseid jooke, mahlu ning oliiviõli. Maaleibkond sööb aga rohkem kartulit, piima, teravilja- ja lihatooteid, samuti suhkrut ja maiustusi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles