Uuring: maailmamerre satub arvatust oluliselt rohkem plasti

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jenna Jambeck näitab plastikkotti, milles on Panama rannast kokku korjatud prügi.
Jenna Jambeck näitab plastikkotti, milles on Panama rannast kokku korjatud prügi. Foto: SCANPIX

Georgia ülikooli värskest uuringust selgus, kui palju plastjäätmeid aastas maailmamerre tegelikult satub.

Uuringu eestvedaja, keskkonnainsener Jenna Jambeck ja teised uuringu autorid selgitasid välja, et maailmamerre satub igal aastal 8,8 miljonit tonni plasti, mida on varasemate hinnangutega võrreldes kordades rohkem, vahendab AP.

Jambeck ütles, et kui suuremad reostajad, enamasti Aasia arengumaad, ei muuda oma senist käitumist, võib kogu plastprügi hulk maailmameres järgmise aastakümne jooksul kerkida umbes 170 miljoni tonnini.

Enam kui pool maailmameres leiduvast plastprügist tuleb viiest riigist: Hiinast, Indoneesiast, Filipiinidelt, Vietnamist ja Sri Lankalt. USA on «plastreostajate edetabelis» 20. kohal.

Jambeck selgitas, et arenenud maades enamasti kogutakse ja taaskasutatakse plastjäätmeid, mistõttu on ka reostus väiksem.

Uuring põhineb 192 riigi poolt toodetaval prügi kogusel. Arvesse võeti seda, kui palju tekib aastas inimese kohta prügi, kui suure osa sellest moodustab plast ning kui palju jõuab sellest riigi laokil jäätmemajanduse tõttu merre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles