Kindlustusseltsid: omanik, kontrolli vastutuskindlustuse olemasolu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastutuskindlustus aitab ka ootamatuteks olukordadeks valmis olla.
Vastutuskindlustus aitab ka ootamatuteks olukordadeks valmis olla. Foto: SCANPIX

Kindlustusseltside liit soovitab koduomanikel kontrollida vastutuskindlustuse olemasolu, mis aitab paremini lahendada olukordi, kus üleujutuse, tulekahju või muu tõttu tekib rahaline vastutus mõne teise isiku ees.

«Aasta-aastalt on kasvanud inimeste õigusteadlikkus ja oma õiguste eest seistakse üha enam,» räägib Eesti kindlustusseltside liidu juhatuse esimees Mart Jesse.

Nii on tema sõnul saanud tavapäraseks, et ülemise naabri põhjustatud üleujutuse kahjud nõutakse temalt ka sisse, oma kohustusi rikkunud ühistu peab hüvitama puhastamata katuselt kukkunud purikate poolt tekitatud kahjud või majaomanikule esitatakse nõue hooldamata kõnniteel libeda tõttu kukkunud inimesele tekkinud tervisekahjud.

«70 protsenti majaomanikest ja 40 protsenti korteriomanikest on oma kodu küll kindlustanud, kuid paljudel juhtudel vaadatakse mööda kinnisvara omaniku vastutusega kaasnevatest riskidest,» nendib ta samas.

Kindlustusandjate statistika näitab, et kuigi alla poole korteritest on kindlustatud, katab lepingutest üle poole võimaliku vastutuse teiste isikute ees. «Eramuomanike olukord on aga täpselt vastupidine – enamasti on eramu küll kindlustatud, aga vähestel on vastutuskindlustus,» sõnab Jesse.

Kuna kindlustusturul on korduvalt ette tulnud juhtumeid, kus õnnetusjuhtumi tõttu vara omanikule endale tekkinud kahju on vaid murdosa teistele tekitatud kahjudest, soovitab kindlustusseltside liit oma vara kindlustanud isikutel kontrollida vastutuskindlustuse olemasolu kindlustuslepingus.

«Varakindlustus katab üldjuhul vaid kindlustusvõtjale kuuluvale varale tekkinud kahjud ja ei hõlma teistele isikutele tekitatud kahju korvamist ja teistele isikutele tekitatud kahju hüvitamiseks peab leping hõlmama ka vastutuskindlustust,» selgitab Jesse.

Kui kindlustusvõtjale jääb ebaselgeks, kas leping katab vastutuskindlustust või mitte, soovitab ta kindlasti ühendust võtta oma kindlustusandjaga ja see üle täpsustada.

«Kui leping vastutuskindlustust ei kata, on soovitatav koos asjatundjaga riske hinnata ja seeläbi otsustada vastutuskindlustuse vajalikkuse üle,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles