Kodukirja aasta kauneim kodu on vana rehemaja Raplamaal

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Kadrioru kunstimuuseumis välja kuulutatud kauneim kodu asub Tõrma külas Raplamaal, kus ligi kümme aastat tagasi pealinnast maale kolinud perekond tegi korda aastaid räämas seisnud rehemaja.

«Suurem osa töödest tehti oma kätega – esile toodi vana materjal ja uhke reheahi, lisati heledat ilmet ja mugavusi ja tühjalt seisnud majast sündis õdus, romantilise kujundusega kodu,» rääkis Kodukirja peatoimetaja Malle Pajula.

Tema sõnul oli hoonet enne kordategemist kasutatud veel üksnes põllutööde abihoonena. Auväärse tiitli saanud perekond ise tunnistab pärast suure töö ärategemist, et nii mahukat asja nad enam ette ei võtaks.

K-rauta sisekujunduse projektijuht Merike Hirvoja hindab pererahva oskust kasutada ära vanu ja algupäraseid detaile: vana talu uksi, laiu põrandalaudu ja palkseina. «Majas on nii eklektilist põnevust kui ka hubasust ja avarust, palju on kasutatud naturaalseid sisustusmaterjale,» sõnas ta.

Tema hinnangul kohtab võidukodus isetegemisrõõmu pea igal sammul – kodusoojust õhkub nii perenaise kätetööna valminud pitsilistest päevatekkidest kui kaltsuvaipadest.

Kodukirja korraldatud kodukonkurss toimus juba 18. korda, sellel osales ligi 70 kodu ja aeda üle Eesti. «Aasta kodu» on suurima peaauhinnaga kodukonkurss Eestis – võtja sai 3200 euro suuruse preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles