Interpol: Eestist leiti operatsiooni käigus 20 tonni ohtlikke aprikoose

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Interpol ja Europol andsid täna teada, et operatsiooni Opson IV käigus leiti Eestist 20 tonni kuivatatud aprikoose, mis sisaldasid ülemäära keemilist ainet.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel täpsustas, et Muuga piiripunktis peeti kinni 20 tonni Türgi päritolu aprikoose, milles laboruuringute tulemusena leiti sulfitide ülemäärane sisaldus. Saadetist importida ei lubatud ja see tagastati päritoluriiki. Aprikoosid peeti kinni jaanuari algusel.

Toiduameti lehel seisab, et sulfitid toimivad kui konservandid. Eriti laialdaselt kasutatakse neid puu- ja köögiviljade säilitamisel ja töötlemisel, mahla- ja veinitööstuses. Mõnel inimesel võivad sulfitid tekitada allergiat.

Detsembrist jaanuarini viidi 47 riigis läbi operatsioon Opson IV, mille käigus avastati rohkem kui 2500 tonni illegaalseid toiduaineid. Näiteks mozzarella juustu, maasikaid, mune, toiduõli ja kuivatatud vilju. 

Operatsiooni oli kaasatud politsei, kliendid, kohalik toidu- ja tolliamet ja partnerid erasektorist. Kontrolliti poode, turge, lennujaamu, sadamaid ja tööstuseid.

«Selle aasta tulemused peegeldavad selgelt ohtusid, mida pettused toidutööstuses kujutavad, need puudutavad väga erinevaid tooteid ja piirkondi maailmas. Nii riigisisene kui ka rahvusvaheline koostöö on asendamatu, et takistada kriminaalseid jõuke selles äris,» rääkis Chris van Steenkiste, operatsiooni koordinaator Euroopas.

Näiteks leiti Itaaliast 31 tonni mereande, mida müüdi värske pähe, kuid tegelikult oli toit varem külmutatud ja kemikaalidega töödeldud.

Lõuna-Sudaanis suleti aga pudeliveetehas. Egiptusest avastati 35 tonni võltsvõid ning suleti tehas, mis tootis võltsitud teed.

Samuti kõrvaldati müügilt ohtralt salaalkoholi. Näiteks avastati Suurbritannias tehas, mis müüs võltsitud kaubamärgiga brändit. Tehasest avastati rohkem kui 20 000 pudelit, mis ootasid täitmist. Leiti kanistreid ja kemikaale.

Ugandast leiti salaviskit. Samuti koristati müügilt õllepudeleid, mida oli juba varem kasutatud ning seejärel uuesti täidetud kohaliku toodanguga.

«Võlts ja standarditele mittevastav toit ja jook võib olla ohuks tervisele. Inimesed, kes neid tooteid tarbivad, võtavad tõsise riski kurjategijate tõttu, kelle ainus huvi on teenida raha,» ütles Interpoli esindaja Michael Ellis.

Ungaris suleti illegaalne tapamaja, kust leiti lisaks salaalkoholi. Norrast leiti võltsitud veepudeleid. Ameerika toidu- ja ravimiamet leidis Los Angelese lennujaamast illegaalseid dieetravimeid.

Umbes 85 tonni illegaalselt Taisse imporditud liha läks hävitamisele. Samuti avastas politsei kuritegeliku ühenduse ja arestis pea 20 000 liitrit salaalkoholi.

Operatsioonis osalesid Austria, Belgia, Benin, Valgevene, Botswana, Bulgaaria, Burundi, Colombia, Elevandiluurannik, Horvaatia, Tšehhi, Taani, Ecuador, Egiptus, Eritrea, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Ungari, Island, Iirimaa, Itaalia, Keenia, Läti, Leedu, Luksemburg, Holland, Norra, Paraguay, Peruu, Filipiinid, Portugal, Rumeenia, Rwanda, Lõuna-Korea, Lõuna-Sudaan, Hispaania, Sudaan, Rootsi, Tansaania, Tai, Türgi, Uganda, Uruguay, Suurbritannia, USA ja Vietnam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles