Vastlakuklite hinnad kerkisid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlakuklid.
Vastlakuklid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vastlakuklite hinnad on aastaga enamasti kümne protsendi võrra tõusnud, tootjad põhjendavad hinnatõusu suurema tööjõukulu ja tooraine kallinemisega.

Pagaritöökoja Pagar Võtaks juhataja Reet Rum sõnas, et vastlakuklite hinnad on võrreldes eelmise aastaga tõusnud umbes kümme protsenti. Hinnatõus on tema sõnul tingitud nii tootmiskulu kasvust kui ka kallimast toorainest.

Pagar Võtaks pakub sel aastal öko-vastlakukleid 1,50, martsipaniga kukleid 1,80 ning vahukoorega tatrakukleid kahe euroga.

Sama palju, umbes kümme protsenti on tõusnud ka Hagari vahukoore ja pohlamoosiga vastlakuklite hind. Hagari müügidirektor Rene Kiis põhjendas seda eelkõige tööjõukulu kasvuga. «Vastlakuklite tootmine on käsitöö ja seepärast ka hinnatõus,» lisas ta.

Samuti tunnistas ASi Pihlakas müügijuht Tiina Põllu, et kuklid on tänavu veidi kallimad kui mullu. 75-grammise kukli eest tuleb maksta 50 senti.

Kui Pagaripoiste traditsioonilise vastlakukli eest küsiti eelmisel aastal veel 60, siis nüüd on selle hinnaks 65 senti. «Hinnamuutuse tingis tooraine kallinemine ja palgakasv,» selgitas teistega sarnaselt Pagaripoiste turundusjuht Martin Pärn.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul olid mullu vastlakuklite hinnad vahemikus 0,52—0,70 eurot, sel aastal on valik hoopis suurem ning hinnavahemik 0,47—0,93 eurot.

Eesti Leivaliidu president Uno Kaldmäe ütles, et vastlakuklite hind on viimastel aastatel tõusnud tööjõukulu suurenemise tõttu. Samas märkis ta, et tema juhitav Lõuna Pagar ei ole oma traditsiooniliste vastlakuklite hindu tõstnud kolm või neli aastat.

Valik üha rikkalikumaks

Kaldmäe mainis ka, et vastlakuklite valik läheb aastatega üha rikkalikumaks ning see on ainult positiivne, et sortiment pidevalt suureneb. «Kes soovib odavamat, saab valida odavama,» ütles Kaldmäe. Ei pea ilmtingimata valima igasuguste lisanditega kallimat kuklit.

Viimastel aastatel ei ole hinda tõstnud ka Gourmet Club ja Vesivärava kohvik. «Oleme nii väiksed ja teeme täpselt nii palju, kui jaksame teha, ega vaja selleks tööjõudu juurde,» põhjendas Vesivärava kohviku perenaine Tiiu Kereme. Euro ajal on Vesivärava kohvikus kuklid maksnud 80 senti. «Ent on üldteada, et enam pagarid madala palgaga ei lepi ja käsitöö on hinnas. Seetõttu on nende hind kohati mujal ka tõusnud,» lisas ta.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp märkis vastlakuklite kallinemist kommenteerides, et arvesse peab võtma kõiki tootmiseks vajalikke sisendite hindu, olgu selleks tooraine, elekter, palk. «Kõik, mis puudutab tootmist, on kallinenud,» märkis Potisepp.

Ka tema ise ostis täna Prismast Reval Kondiitri vastlakukleid, mis maksid 49 senti tükk. «Vastlakuklite hind on tõepoolest väga erinev, ent kukli hinda mõjutab paljuski seegi, kas see on ainult vahukoorega või erilisem, šokolaaditriipude ja mandlilaastudega,» rääkis Potisepp.

Postimehe tänavune suur vastlakukli test näitas, et kõige kallimat kuklit pakub mõned kuud avatud olnud Ristikheina kohvik. Ent 2,50 eurot maksev vastlakukkel kaalub teistega võrreldes ka tunduvalt rohkem — 160 grammi.

«160-grammine on suhteliselt normaalne kukkel. Olen näinud ka 60-grammiseid, arvatavasti neis väga jahu ja vett ei ole,» ütles kohviku juhataja Meelika.

2010. aasta vastlapäeval tehtud ülevaate järgi jäid vastlakuklite hinnad vahemikku 4,90—7,80 krooni ehk 0,31—0,50 eurot. Seega on vastlakuklite hinnad viie aasta jooksul teinud läbi märgatava tõusu.

Tänavused vastlakuklite hinnad:

Kukkel

Kaal

Müügikohad

Hind

Gustavi kohviku vastlakukkel*

www.gustav.ee

100 g

Tallinn

Tartu

Narva

Jõhvi

1,50 eurot/tk

Gourmet Clubi kukkel kirsimoosi ja mandlilaastudega*

www.gourmetclub.ee

90 g

Tallinn, Haapsalu, Keila, Pärnu, praamid, Rakvere, Rapla, Tartu, Saaremaa

3,15 eurot (2tk karbis)

Kamahouse'i kamast tehtud vastlakukkel*

www.kamahouse.net

120 g

Tallinn

2,00 eurot/tk

Vesivärava vastlakukkel*

www.vesivärava.ee

60 g

Tallinn

0,80 eurot/tk

Ristikheina kohviku vastlakukkel*

(Facebooki fännileht)

160 g

Tallinn

2,50 eurot/tk

Heidi Parki kondiitri vastlakukkel virsikuga*

www.kondiiter.ee

130 g

Tallinn

1,50 eurot/tk

Pagaritöökoja Pagar Võtaks vastlakukkel martsipaniga*

(ökotoode)

www.pagarvõtaks.ee

90 g

Tallinn, Tartu, Viimsi

1,80 eurot/tk

Pagaripoiste jõhvika- vastlakukkel*

www.pagaripoisid.ee

70 g

Üle Eesti

0,75 eurot/tk

Heidi Parki kondiitri vastlakukkel

pähklikreemiga*

www.kondiiter.ee

130 g

Tallinn

1,50 eurot/tk

Pagaripoiste vastlakukkel*

www.pagaripoisid.ee

70 g

Üle Eesti

0,65 eurot/tk

Selveri vastlakukkel vahukoore ja moosiga*

www.selver.ee

90 g

Üle Eesti

2,55 eurot

(4tk karbis)

Pagaritöökoja Pagar Võtaks tatrakukkel vahukoorega*

(ökotoode)

www.pagarvõtaks.ee

90 g

Tallinn, Tartu, Viimsi

2,00 eurot/tk

* sisaldab naturaalset vahukoort

Allikas: Postimehe suur vastlakukli test: «Tervislik vastlakukkel põrus»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles