Josing: ettevõtjad prognoosivad hinnatõuse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing.
Marje Josing. Foto: Peeter Langovits.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul prognoosib üsna suur hulk erinevate valdkondade ettevõtteid, et järgneva kolme kuu jooksul võivad hinnad nende sektoris tõusta.


Josingu sõnul teevad ettevõtete sellised ootused murelikuks.

«Me (konjunktuuriinstituut – toim.) küsime sektorite lõikes ettevõtete käest hinnaprognoose ning viimasel ajal on suurenenud nende ettevõtjate hulk, kes näevad, et hindu on vaja tõsta.

Isegi ehitussektoris ütleb kolmandik ettevõtjaid, et järgmise kolme kuu jooksul hinnad tõusevad,» märkis Josing.

Hinnatõusu ennustavad ka teiste valdkondade ettevõtjad. Nii leiab 38 protsenti kaubandussektori ettevõtetest, et järgmise kolme kuuga hinnad tõusevad, transpordisektoris arvab nii aga 25 protsenti ettevõtetest,

Mis puudutab statistikaameti andmeid, mille kohaselt kerkisid hinnad augustis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 2,9 protsenti, oli Josingu sõnul selline muutus suhteliselt ootuspärane.

Halvem on tema arvates aga see, et tõusnud on ka perede nn sundkulud ehk eluasemele kulutatavad summad, mis on kerkinud aastaga 4,8 protsenti. Seetõttu jääb tarbijail vähem raha vaba aja ning hobide peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles