Postkontori sulgemine jätab inimesed sularahata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postipanga silti enam Tudus ei näe, sest koos postkontori sulgemisega mullu sügisel lõpetas tegevuse ka postipank.
Postipanga silti enam Tudus ei näe, sest koos postkontori sulgemisega mullu sügisel lõpetas tegevuse ka postipank. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Eestis on tekkinud olukord, kus pangakontorid pannakse kinni, sularahaautomaate jääb väiksemates kohtades vähemaks ja pangad suunavad oma kliendid postkontoritesse, aga nüüd on väidetavalt plaanis neidki sulgema hakata.

Pool aastat tagasi suleti Lääne-Virumaal Lehtses postkontor, kus tegutses ka SEB postipank. Toona lohutati nördinud külarahvast, et Jäneda postkontor koos postipangaga on üheksa kilomeetri kaugusel. Nüüd on Omniva otsustanud ka Jäneda kontori sulgeda ja selle kandi inimestel tuleb sularaha saamiseks või pangatoimingute tegemiseks võtta ette sõit paarikümne kilomeetri kaugusele jäävasse Tapale. SEB panga pressiesindaja Silver Vohu ütles sügisel Virumaa Teatajale, et postipanga teenust saab osutada vaid postkontoris, mitte postipunktis.

Kui Postimehele sai teatavaks Omniva väidetava kava sulgeda ligi 40 postkontorit, uurisime SEBst, kuidas see võiks mõjutada nende postipanga teenust. Pangast tuli vastus, et postkontorite osas nad kommentaare anda kahjuks ei saa. SEB on 27 oma kontorit ja 212 postkontorites tegutsevat postipanka.

«Kontorivõrgu osas on SEB tugevuseks koostöö Eesti Postiga, tänu millele on pangateenused kättesaadavad mitte ainult maakonnakeskustes, vaid pea igas vallas. Seega on meie kliendid hästi hoitud,» kinnitas SEB jaepanganduse valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit selle aasta alguses.

Teine suurpank, Swedbank plaanis sel aastal avada Omniva postkontorites samuti oma postipangad. «Kui kõik sujub plaanipäraselt, saame umbkaudu 200 postkontoris hakata POS-terminalide vahendusel pakkuma oma klientidele sularaha sisse- ja väljamakseteenuseid, samuti saavad meie kliendid sooritada makseid ja teha ülekandeid,» rääkis panga pressiesindaja Mart Siilivask jaanuari alguses. Toona lisas ta, on veel vara öelda, kuidas uuendus panga kontorite või sularahaautomaatide võrku mõjutada võiks.  «Jälgime jätkuvalt klientide tegevust erinevates pangakanalites ja teeme otsused selle alusel,» kinnitas Siilivask. Ka Swedbankist öeldi nüüd, et nemad ei saa kommenteerida Omniva tegevust. «Muud hetkel kommenteerida pole,» seisis pangast tulnud vastusest.

Kuigi Omniva pole avalikult kontorite sulgemise plaani kinnitanud, on teada, et lähiajal suletakse Lääne-Virumaa Jäneda ja Läänemaa Risti postkontor. Viimases erinevalt Jänedast postipanga teenuseid kasutada ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles