Rootsi autohiid taganes oma suurejoonelisest lubadusest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi autohiid  tutvustas jaanuaris oma  uut mudelit Volvo XC 90.
Rootsi autohiid tutvustas jaanuaris oma uut mudelit Volvo XC 90. Foto: TT NEWS AGENCY/ScanPix

Rootsi autohiid Volvo taganes oma lubadusest, et aastal 2020 ei huku mitte keegi nende uutes autodes.

Firma, mis leiutas kolmepunktilise turvavöö ja on tänu sellele säästnud rohkem inimelusid, kui ükski teine automark, jõudis tõdemuseni, et hoolimata oma headest kavatsustest ei ole võimalik hukkunuid vältida, sest «kummalisi õnnetusi» juhtub, kirjutab news.com.au.

«Isegi paavst ei ole eksimatu,» ütles Volvo turvalisusekspert Trevor Rourke sel nädalal Euroopa meediale firma uut maasturit tutvustades. Rourke möönis, et juhus mängib oma rolli ja kõike ei ole võimalik vältida.

2008. aastal käis Volvo välja oma tuntud  lubaduse.  Samal aastal tutvustati tehnoloogiat, mis jälgib auto ette jäävat teed ja kui juhi tähelepanu on mujal, siis pidurdab sõiduk otsasõidu vältimiseks  automaatselt.

Sama tehnoloogiat kasutavad nüüd ka teised autofirmad ja see rakendub ka suurte kiiruste korral, et avariisid vältida, kuid Volvo oli  enesekindel, uskudes, et suudab nii tõsiseid avariisid üldse vältida.

«Aastal 2020 ei saa keegi uues Volvos tõsiselt viga ega surma,» lubas 2008. aastal  Volvo juhtivekspert Anders Eugensson. Toona lisas ta, et Volvol on pikaajaline visioon luua auto, mis ei satu avariisse.

Volvo väitel on nad alates 1970ndatest pidanud arvestust selle üle, kui palju inimesi on nende sõidukites saanud surma või tõsiselt viga. Aga kui küsiti neid andmeid eelmise aasta kohta, ei suutnud Volvo eksperdid sellele vastata.

«Me liigume nulli poole,» ütles Rourke. «See on visioon, mille me oleme seadnud eesmärgiks,» lisas ta.

Küsimusele, miks Volvo taganes nn null-surmade lubadusest, vastas Rourke, et tegu ei ole taganemisega. «Me oleme öelnud, et see on meie visioon.. et keegi ei saa aastal 2020 meie uutes mudelites tõsiselt viga või surma. Meie visioon on muuta see (uues Volvos surma saamine) peaaegu võimatuks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles