Vaata, kui palju eelistavad eestlased kodumaiseid toiduaineid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlase toidukorvis on nii kodu- kui välismaiseid toiduaineid.
Eestlase toidukorvis on nii kodu- kui välismaiseid toiduaineid. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kui leivatooted, keedu-suitsuvorstid ja viinerid ning piim on peamised kolm kodumaist toiduainet, millele eestlased on läbi aja truuks jäänud, eelistavad nad muus osas järjest enam välismaiseid tooteid.

Kõige harvemini valivad eestlased kodus toodetud margariini ja makaronitooteid. Toiduliidu tegevjuhi Sirje Potisepa sõnul peegeldab tarbijate ostukäitumine paljuski seda, milline on kaupluste tootevalik.

«Importtoodete kättesaadavus on üldjuhul õigustatud, sest inimese toidumenüü peab olema mitmekülgne ja maitseelamusi pakkuv,» sõnas toiduliidu tegevjuht. Vahel ei paku aga importtooted mingit uut väärtust ning ka hind pole kodumaisest soodsam.

«Siis võib tekkida küsimus, kas importtoodete asemel ei võiks müüa laiemat valikut kodumaist toitu ja jooke, mille müük toetab siinsete tööinimeste käekäiku, kes toovad suure osa oma sissetulekust ju sellesse samasse kauplusesse,» tõdes Potisepp.

Toiduliidu esindaja sõnul võiks kodumaiste toodete osakaal olla suurem näiteks jogurtite, jäätiste ja õllede valikus. «Arvestades meie piimatööstuste ülikvaliteetset ja mitmekülgset kaubavalikut on küsitav, miks moodustasid paljuski kodumaistest kallimad jogurtid kaupluste sortimendist üle viiendiku,» nentis Potisepp.

2014. aasta EMORi jaekaubanduse seire näitas, et Eesti jäätise osakaal kaupluste tootevalikust on 63 protsenti ja kodumaise õlle osakaal 54 protsenti. Kuigi Eesti veiseliha osakaal kaupluste sortimentides on 92 protsenti ja sealiha osakaal 91 protsenti, eelistab tarbijatest nende toodete puhul eestimaist toiduainet vastavalt 72 ja 77 protsenti ostjatest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles