Üheksa nippi, millega lennupagas kaotsi ei lähe

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagasi laadimine.
Pagasi laadimine. Foto: Toomas Huik

Rohkem kui 20 miljonit lennureisijate pagasit läheb igal aastal kaotsi või saabub hilinemisega. Siin on üheksa nippi, mis aitaksid pagasi võimalikult kiiresti tagasi saada, kui see on näiteks valesse sihtkohta lennutatud.

Kes poleks olnud samas situatsioonis: jõudes lõpuks pärast pikki jalutuskäike mööda lennujaama koridore pagasilindini, seisad selle ääres, närviline pilk igal järgneval pagasil. Pagas pagasi järel lahkuvad sinuga koos sihtlennujaama lennanud reisijad, aga sinu pagasit ikka ei tule. Mis siis, kui jääbki tulemata?

Õnneks on see enamasti ikka nende kõige viimaste seas. Siiski pole harv, kui pagas saadeti ekslikult valesse sihtkohta või kui pagas on teekonnal kahju saanud. Ülemaailmse statistika järgi ei jõudnud 2013. aastal pagas reisijani plaanitult igal sajandal juhul. Kõige suurem oht pagas ära kaotada on ümberistumisega lendudel. Siia alla käivad kuni pooled kõigist kadumistest.

Hea uudis on see, et enamik valesti suunatud või kadunud kohvritest (81,2 protsenti) tulevad varem või hiljem välja ning jõuavad omanikeni. 15,5 protsendil juhtudest on pagas saanud kahjustada või langenud varguse ohvriks ning vaid 3,3 protsenti kaduma läinud kohvritest jäävadki kadunuks.

Saksa reisisait Travel Book rahustab reisijaid ja ütleb, et pole tarvilik närviliselt enne kauaoodatud puhkust läbi mängida stsenaariumi, mis näeb ette puhkust ilma pagasita. Üheksa soovitust, mis kindlustavad selle, et kohver kaotsi ei läheks, on siin.

1. Ole julgem!

Enamikul juhtudel on lennukohvrid musta, tumesinist või halli värvi. Sellise monotoonsuse puhul võib ette tulla, et keegi haarab kogemata talle mittekuuluva kohvri ja jalutab selle sisu kontrollimata minema. Seega ole julge – kasuta isikupärasemat kohvrit, millel on äratuntav ja eristuv värv, miks mitte mustergi. Alternatiiv kirevale kohvrile oleks paigaldada sellele mõni sulle äratuntav märgis või kleeps. Ära kindlasti seo mingeid lipsukesi või nööre kohvri sangade külge, sest see võib takerdada kohvri lintsüsteemis.

2. Ära edvista

Kohver, millel ilutseb mõni tuntud maailma rõivabrändi logo, ei ole turvakaalutlustel just kõige nutikam pagas, mida reisimiseks kasutada. Armani või Louis Vuittoni kohver jäägu koju, sest see äratab vaid varaste tähelepanu ning tekitab neis eelhäälestuse, et seesuguses kohvris võib peituda ka hea saak.

3. Tee oma kohver teiste jaoks täiesti ebahuvitavaks

Heast saagist rääkides, siis kaamerad, tahvelarvutid, läptopid, ehted ja sularaha kanna ikka endaga kaasas – käsipagasis. Kui annad kohvri reisile registreerudes ära, on see sinu hoole alt kadunud koos kogu sisuga. Ära välista võimalust, et ka lennujaama töötajate seas võib olla vargaid. Ilmselge on see, et pass ja muud olulised dokumendid peavad alati olema sinu lähedal. Sama kehtib ravimite kohta. Kui viimased kaotsi minema peaksid, oled reisisihtkohta jõudes suures hädas.

4. Ära ärata tähelepanu!

Kohvrisse võib panna küüneviili, sigaretisüütaja ja tikud, aga kindlasti mitte relvi (või relvataolisi esemeid), nuge, ilutulestikku või muud seesugust keelatud kraami. Iga registreeritud pagas läbib enne lennule mineku ka röntgeni – selle sätestab Euroopa Liidu direktiiv. Kui seal on kahtlaseid esemeid, võib juhtuda, et kohver jääb lennust maha.

5. Tee oma kohvriga selfie!

Enne lennule registreerimist (check-in’i) võiksid oma kohvrist pildi teha. Foto pagasist võib hiljem olla väga tänuväärne abivahend selle leidmisel. Jällegi – siinkohal tuleb abiks värvikirevus ja mustrilisus.

6. Ära eksita lennujaama

Kõik vanad check-in-kleepsud tuleb enne kohvri lennule registreerimist pagasi küljest eemaldada. Vastasel juhul võibki juhtuda, et pagas lendab valesse sihtkohta.

7. Ära jää viimasele minutile

Check-in’iga pole mõtet jääda viimasele minutile. Võib juhtuda, et siis, kui pole kõige kiirem aeg, on lennule registreerija tähelepanelikum, vastupidiselt sellele, kui ootejärjekorras seisab kümneid inimesi, keda tuleb kiiresti teenindada. Kiirustades võivad mõnikord aga asjad segi minna. Teiseks – mida varem annad pagasi ära, seda tõenäolisem on, et kui ka turvakontrollis probleeme tekib, jõuab sinu varandus ikkagi lennukile.

8. Ole valvas!

Parim on enne lendu järele vaadata lennujaamade rahvusvahelised lühendid (näiteks LAX kehtib Los Angeles’i rahvusvahelise lennujaama kohta ning FRA Frankfurt am Maini lennujaama kohta). Veendu juba lennule registreerumisel, et piletil ja pagasil märgitud sihtkohad on samad. Kui ei ole, võib juhtuda, et kas sina või sinu pagas maandub vales sihtkohtas.

9. Mängi ise detektiivi

Sinu kohver ei jõudnudki pärale. Tegelikult on võimalus, et vaid kliki kaugusel näeksid sa selle asukohta. Mis kõige parem – reaalajas. Nimelt müüakse kohvreid, millele on sisse ehitatud GPS-saatja. Sellise kohvri maksumus on umbes 310 eurot. Kohvri asukoha selgudes saad info edasi anda vastavalt vajadusele kas lennujaama töötajatele või politseile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles