Lugeja küsib: mis minuga juhtub, kui kodus elektrilöögi saan?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mis juhtub inimesega, kui ta saab koduses majapidamises elektrilöögi? Sain eile siraka, kui puutusin lambi pirni pesa ja lõi pildi kuidagi väga selgeks. Kas see võib vastupidiselt ka ohtlik olla? Kui suurt annust elektrit kodustest seadmetest võimalik saada on?» küsib lugeja.

Vastab Elektrilevi kliendihalduse valdkonna juht Tarvi Thomberg.

Kui inimene saab elektrilöögi, siis võib selle tagajärg olla traagiline - kahjuks on palju näiteid sellest, kus elektrilöögi tagajärjel on saabunud surm. Elekter on tänapäeval kodudes iseenesestmõistetav asi ning võimaldab väga paljusid hüvesid, milleta elu hästi ettegi ei suuda kujutada. Paraku on elekter oskamatu, ettevaatamatu või hooletu käitumise puhul aga väga ohtlik, see on nähtamatu oht ning võib kaasa tuua raskeid ja traagiliste tagajärgedega õnnetusi.

Antud juhul ja lugeja kirjeldust lugedes võib arvata, et inimesel läks väga hästi, et midagi halvemat ei juhtunud. Kindlasti ei tohi valgustite pirni pesasid või pistikupesasid niisama «torkida», sest võib saada elektrilöögi nagu ka antud puhul juhtus. Pirni vahetamisel tuleb valgusti vooluvõrgust kindlasti välja lülitada, juhtmega valgusti puhul on kõige kindlam pirni vahetamiseks juhe seinakontaktist üldse välja tõmmata. Selliseid asju tuleb inimestel ka enda lastele juba maast-madalast õpetama hakata, et lapsed elektriga õigesti ringi käia oskaksid.

Kõigis Eesti kodumajapidamistes on valdavalt kasutusel standardne nimipinge 230 volti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles