Täiskasvanud haigestuvad grippi iga viie aasta tagant

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina teadlaste uuring selgitab, et täiskasvanud haigestuvad haiguslikku grippi keskmiselt iga viie aasta tagant.

Kuigi paljud meist tunnevad end haiglaselt palju sagedamini kui iga viie aasta tagant, on neil kordadel selles süüdi teised gripisarnased infektsioonid, vahendab BBC rahvusvahelise uuringugrupi sõnu, vahendab BBC Health.

Teadlased testisid 151 vabatahtliku vereproove, et selgitada kui sageli gripiinfektsioon ilmneb. Sama uuring Suurbritannias testib seda, kas testi tulemused laienevad ka briti inimestele.

Sellise info kogumine on tarvilik selleks, et mõista paremini gripi levikut mõjutavat ning saada aru, kellele see paremini külge hakkab. Ka seda, kui kaugele gripp kogukondade vahel levida saab.

Uuring, mis avaldati teadusajakirjas PLoS Biology, vaatles üheksat gripiviiruse tüve, mis on ringelnud ülemaailmselt vahemikus 1968-2009.

Uurijad Imperial College London, USAst ja Hiinast testisid vabatahtlike verenäite, et leida sealt antikehasid – see näitab, kas inimene on millalgi üldse grippi haigestunud ning kui sageli.

Leiti, et kui lapsed haigestuvad grippi pea igal aastal, siis gripiinfektsiooni esinemine muutub vanemaks saades järjest harvemaks.

Selgus, et 30. eluaastast edasi esineb gripp kümnendi korral kuni kaks korda.

Uurijad rõhutavad, et nende leid ei pruugi laieneda kogu maailma populatsioonile, kuid samas ei välista seda. Teadlased märkisid, et täpne grippi haigestumise sagedus sõltub sellest, kas inimene on vaktsineeritud ning millist tüüpi gripiviirusega on tegemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles