Viina «parim enne» on arvatust lühem

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kange alkoholi eluiga on kolm aastat.
Kange alkoholi eluiga on kolm aastat. Foto: SCANPIX

Kuigi kangetel alkoholidel ei ole märgitud nende säilivusaega, ei tähenda, et neil «parim enne» täiesti puudub – see on tegelikult üpris üürike.

Postimehe poole pöördus lugeja, kes soovis teada, miks kangetel alkohoolsetel jookide pole lahja alkoholiga sarnaselt märgitud nende säilivusaega. «Paljud arvavad, et viinal ei ole aegumiskuupäeva, aga see ei ole ju kaugeltki mitte nii,» märkis ta.

«Kangetel alkohoolsetel jookidel ei toimu tänu kõrgele etanoolisisaldusele joogi mikrobioloogilist riknemist, selgitas Liviko laboratooriumi juhataja Velve Tagger, miks kangetel alkohoolsetel jookide pudelitel «parim enne» puudub.

Tema sõnul kehtib alates 2011. aasta sügisest kõigis Euroopa Liidu riikides määrus, kus toidualase teabe esitamisel tarbijatele ei pea nende jookide pakenditel, mille etanoolisisaldus on vähemalt 10 mahuprotsenti, märkima ei joogi minimaalset säilimisaega ega tarvitamise kuupäeva.

«Samas ei saa väita, et kanged alkohoolsed joogid säilivad lõpmatult,» kinnitab ka tema. Alkohoolsed joogid  kuuluvad toidu valdkonda ja on mõeldud inimestele tarbimiseks samuti nagu muud toiduained. «Paljud alkohoolsed joogid sisaldavad peale etanooli ja vee ka teisi lisandeid nagu suhkrud, mahlad, maitseainete ja ürtide tõmmised, erinevad orgaanilised happed,» selgitab Tagger.

Lisandid on ka need, mis põhjustavad kangetest jookides vananemist, mille tulemusena muutub nii selle värv, lõhn ja maitse. «Pikemal hoiustamisel võivad tekkida ka sademed ja setted,» lisab ta. Jookide vananemist kiirendavad ka valgus ja temperatuurid üle 25°C.

Liviko on seetõttu oma jookide puhul seadnud ajalise piiri, mil kangetel alkoholide maitse ja lõhn peaks olema kõige parem. «Viinad ja kanged liköörid kangusega üle 25 mahuprotsenti klaasist pudelis garanteerib tootja parimad maitseomadused kolme aasta jooksul alates tootmisest,» sõnas Tagger. Alkohoolsetel jookidel kangusega alla 25 mahuprotsenti on tootjagarantii üks aasta.

«See muidugi ei tähenda, et joogid peale selle aja möödumist on joomiskõlbmatud, loomulikult võib neid tarbida aga paraku ei ole jookidel enam parimaid maitseomadusi,» ütles Liviko laboratooriumi juhataja. Lisaks juhtis ta tähelepanu sellele, et klaasist pudelites säilivad alkohoolsed joogid üldjuhul paremini kui plastpudelites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles