Video: vaata, kuidas hoolimatud vanemad oma lapsed ostukärudes ohtu seavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata sellest, et ostukärust kukkumise ohule on korduvalt tähelepanu pööratud, kipuvad vanemad ikka ja jälle oma lapsed ohtu seadma.

Hiljuti juhtus Eestis ränk õnnetus, kui vaid mõnekuune laps ostukärult maha kukkus ja koljuluumurru sai.

USAs saab igal aastal ostukäruga toimunud õnnetustes viga 24 000 last. Kõige sagedamini saadakse trauma just kärust välja kukkudes. Mõned videod ostukärude õnnetustest ja neist napilt pääsemistest on jõudnud ka laiema publiku ette videokeskkonda Youtube.

Näitamaks, kui kergesti võib laps ostukärus ohtu sattuda, panime kokku video neljast erinevast situatsioonist.

Esmalt on näha, kuidas poiss ostukärus püsti seisab ning kui ema käru lükkama hakkab, kukub poiss ostukärust põrandale. Õnneks tõsiseid vigastusi ta ei saa.

Järgneb suurt tähelepanu kogunud klipp aastast 2012. Ema räägib Walmarti kaubamajas parajasti telefoniga, käe otsas käru, milles seisab tema tütar. Kui naine järsult käru tõmbab, kukub tüdruk maha põrandale ja hakkab nutma. Vägagi hoolimatult käitunud ema saab lähedal seisnud inimestelt hurjutada.

Kolmandas klipis päästab poetöötaja viimasel hetkel beebi, kes hakkab ostukärust välja kukkuma. Poetöötaja sai suure tähelepanu osaliseks paljudes meediaväljaannetes, sest ilma tema kiire tegutsemiseta oleks väikelaps võinud rängalt viga saada.

Viimaks räägib USAs Wisconsini osariigis ühe väikelapse elu päästnud politseinik Adam Brunclick. Nimelt märkas ta ühe poe eest parkimisplatsilt teele veeremas ostukäru, milles istus helekollase jakiga pisike laps. Kiiresti reageerides pani Brunclick tööle vilkurid, peatas liikluse ja päästis beebi. Ema asetas parajasti autosse oma teist last, kui käru eemale hakkas veerema.

USA uuringust selgus, et kõige sagedamini saab käruga seotud õnnetustes viga pea. Suurem osa õnnetusi juhtub kuni nelja-aastaste lastega.

Laps peaks olema kärus, nagu eakohaselt ette nähtud - väiksemad lapsed käru hällides, suuremad spetsiaalsetes toolides. Laps, kes ostukärus seisab, võib sealt kergesti end välja kallutada ja põrandale kukkuda.

Väikelapsed tuleks ostukäru turvahällis korralikult rihmadega kinnitada. Samuti ei tohiks oma võsukesi kunagi järelevalveta jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles