Pime mees sai taas nägijaks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pime mees sai nägijaks.
Pime mees sai nägijaks. Foto: SCANPIX

USAs asuva Mayo kliiniku arstid paigaldasid pimedale mehele reetina implantaadi ja tegid ta uuesti nägijaks.

68-aastasel Allen Zderadil tekkisid umbes 20 aastat tagasi tõsised nägemishäired. Tal diagnoositi retinitis pigmentosa, haruldane geneetiline haigus, mis põhjustab reetina fotoretseptorite degeneratsiooni, vahendab Med24 Mayo kliiniku pressiteadet.

Kümme aastat tagasi jäi mees praktiliselt pimedaks ja oli suuteline nägema veel ainult väga eredat valgust. Hoolimata sellest, et mees pidi tööst loobuma, tegeles ta oma kompimismeelt kasutades puidust nikerdamisega.  

«Bioonilise silma» puhul paigutatakse silma tagaossa väike paljude elektroodidega kiip, mis tekitab 60 stimulatsioonipunkti. Elektroodid on ühendatud prillidega, mille keskel nina juures on kaamera.

Implantaadi abil saavutatud «tehisnägemine» ei ole samasugune kui varem esinenud nägemine. Elektrilised signaalid implantaadilt tekitavad väikeseid valgussähvatusi, mida nimetatakse elektrofosfeenideks. 60 valgussähvatuste punkti tekitavad piisavalt hea nägemise, et tajuda ümbritsevaid objekte ja liikuda rahvarohkes keskkonnas ilma keppi kasutamata, kuid näoilmete üksikasjade eristamiseks või lugemiseks see siiski veel piisav ei ole.

Niisuguse implantaadi abil võiks nägemise taastada ka inimestel, kes on pimedaks jäänud diabeedi või kaugele arenenud glaukoomi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles