Tudengid eelistavad ühiselamutoale üürikorterit

, Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskete tudengite seas on järjest populaarsemaks kujunenud «oma pesa» ehk korter, mida ei pea kellegi teisega jagama.
Värskete tudengite seas on järjest populaarsemaks kujunenud «oma pesa» ehk korter, mida ei pea kellegi teisega jagama. Foto: SCANPIX

Kooliaasta algus paneb iseseisvat elu alustavad (üli)õpilased proovile sobiva ja taskukohase elamispinna leidmisega, samuti leidub neidki, kes on enne uue kooliaasta algust otsustanud senise elukoha parema või soodsama vastu vahetada, kirjutab Uus Maa konsultant Kristina Sõmerik Postimehe lisalehes Kodu ja Kinnisvara.

Aeg on näidanud, et korteriotsingu aktsiooni on kaasatud kõik perekonnaliikmed ja sõbrad-tuttavad. Kortereid otsitakse eri linnaosadesse ja erineva hinnavahemikuga. Värskete tudengite seas on järjest populaarsemaks kujunenud püüd leida endale «oma pesa» – korter, mida ei pea kellegi teisega jagama.

Eelistatud on kesklinna piirkond, kus kõik on käe-jala juures ning kust jõuab kooli lihtsalt, mugavalt ja kiirelt ka siis, kui oled sisse maganud. Üldiselt hinnatakse ühistranspordi lähedust, asukoha mugavust (sh kaupluste, spordiasutuste või sportimisvõimaluste lähedust), möbleeritust (sh ka mööbli kvaliteeti ja väljanägemist) ning loomulikult internetiteenuse olemasolu ja kiirust.

Viis nõuannet, mida peaks enne üürikorterit otsima asudes jälgima:

  • Tee endale selgeks, kus tahad elada ning mis on sinu jaoks oluline elukoha valiku juures
  • Kui palju soovid eluaseme peale raha kulutada?
  • Kas soovid omaette korterit või oled nõus või lausa soovid korterit jagada?
  • Kas ja mille saad vanematekodust uude elukohta kaasa võtta ja mida pead juurde muretsema?
  • Kuivõrd oluliseks on näiteks parkimiskoht, kelder, rõdu, vann jms?

Kui oled sobivad pakkumised leidnud, siis:

1. täpsusta korteri asukohta – see hoiab ära ebameeldiva üllatuse, kui selgub, et näiteks ajaliselt on valitud elukoht koolist liiga kaugel;

2. loe kindlasti pakkumine hoolikalt läbi – seal on infot, mis toob välja korteri plussid ja miinused;

3. pane kirja või mõtle läbi just sind huvitavad küsimused korteri ja/või ümbruskonna kohta.

Kui lähed korterit vaatama, kontrolli, kas elekter ning soe ja külm vesi on olemas. Kui silmaga on nähtavad siseviimistlusvead, küsi üle, miks need on tekkinud. Ahiküttega korteri puhul peab kirjalikult kokku leppima, kelle poolt on küttematerjal ja kus seda hoida saab.

Jälgi ka seda, et internetis pakutu vastaks tõele. Kui midagi on teisiti, küsi põhjuseid. Kui kuulutuses pakutakse näiteks tühja korterit, aga vaatama minnes on korter mööblit täis, täpsusta kindlasti, kas asjad jäävad korterisse või mitte.

Isegi kui sa ei huvitu täismöbleeritud korteri üürimisest, ära käsi omanikul kohe kõike seda, mis sulle ei meeldi, ära viia – hiljem võib selguda, et oma mööblist jääb siiski miskit puudu.

Ole julge küsima, sest see on sinu õigus ja eelis teada saada kõik vajalik, mida pead teadma.

Kui otsid korterit koos sõbraga, rääkige omavahel läbi, millist korterit ja kuhu vaatame lähete. Vastasel juhul võib tekkida olukord, kus lähete ühte ja sama korterit enese teadmata kaks korda vaatama, kulutades nii enda kui ka maakleri kallist aega.

Kui oled kokku leppinud korterite külastused, kuid plaanid muutuvad, anna sellest maaklerile kindlasti teada või kui sul see võimalus puudub, võta maakleri telefonikõne vastu ja selgita tekkinud plaanimuutust – sellega austad maakleri ja ka enda väärtuslikku aega.

Mida jälgida lepingu sõlmimisel?

1. Lepingu sõlmimisel loe kindlasti leping läbi ja kui midagi jääb arusaamatuks, segaseks või tundub kahtlane, siis küsi! Pärast võib olla juba hilja ja lepingust taganemine kujuneda keeruliseks ja vaidlusterohkeks.

2. Kõik kokkulepped, mida sõlmid üürileandjaga, vormista kirjalikult – kokkulepe peab olema taasesitatavas vormis tõestatav.

3. Kommunaalkulude arveid küsi üürileandjalt kõigepealt näha, alles seejärel maksa need lepingus kokkulepitud tingimuste kohaselt.

4. Eelistada tasub suuremate kinnisvarabüroode maaklereid, sest enamasti on nad üürileandjatega pikemat aega koostööd teinud, neile on üürileandja taust teada ning nende lepinguvormid on juriidiliselt korrektsed ja vettpidavad kõigi osapoolt jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles