Apteekides pole täiskasvanutele mõeldud leetrite vaktsiini

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid on vaktsiinvälditavad.
Leetrid on vaktsiinvälditavad. Foto: Reuters/ScanPix

MMR vaktsiinide müügiloa hoidjate kinnitusel peaks täiskasvanutele mõeldud vaktsiin jõudma Eesti apteekidesse käesoleva nädala lõpus, rääkis terviseameti peaspetsialist Irina Filippova.

Terviseameti pädevuses on MMR vaktsiini väljastamine ainult immuniseerimiskava täitmiseks, see tähendab plaanipäraseks laste ja noorukite vaktsineerimiseks, kirjutab Med24. Täiskasvanute vaktsineerimist MMR-ga immuniseerimiskava ei hõlma.

Teisisõnu on laste MMR vaktsineerimine igal juhul võimalik. Täiskasvanute vaktsineerimine on võimalik aga alates käesoleva nädala lõpust.

Viimasel ajal on suurenenud mitmes Euroopa riigis haigestumine leetritesse. 2014. aasta jaanuarist kuni 2015. aasta veebruarini registreeriti WHO Euroopa regioonis üle 23 000 leetrite haigusjuhu, enamik neist kuues riigis: Kõrgõzstan (7477), Gruusia (3191), Saksamaa (1091), Itaalia (1674), Bosnia ja Hertsegoviina (5524) ja Venemaa (3247).

Leetrite vastu vaktsineeritakse Eestis kõiki lapsi ja noorukeid riikliku immuniseerimiskava kohaselt. Esmane leetrite vastu vaktsineerimine toimub kava järgi ühe aasta vanuselt ning korduvvaktsineerimine noorukieas 13- aastasena. Vaktsineerimiseks kasutatakse Eestis leetrid-mumps-punetised kombineeritud vaktsiini MMR.

Leetrid on väga nakkavad. Vaktsineerimata inimesed on potentsiaalselt vastuvõtlikud leetrite suhtes ning haigestumise korral võivad nakatada ka teisi inimesi. Üks haige võib nakatada 15-17 temaga kokku puutunud inimest. Sagedasemad tüsistused võivad olla pneumoonia, keskkõrvapõletik ja entsefaliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles