Ohtlik putukas sunnib taimemürke kasutama

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astelapaju marjad on terviseteadlike seas tuntud ja tunnustatud.
Astelapaju marjad on terviseteadlike seas tuntud ja tunnustatud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti maaülikooli põllumajandusteadlane Toivo Univer hoiatab, et lähiaastatel jõuab Eestisse ohtlik taimekahjur astelpajukärbes, kes sunnib siinsetes istandustes taimekaitsevahendeid kasutama.

«Kui seniajani ei ole Eesti astelpajukasvandustes taimekaitsevahendeid kasutatud ja astelpajust valmistatud toodetel on turgu nii Soomes, Rootsis kui ka Saksamaal, siis astelpajukärbse (Rhagoletis batava) jõudmine Eestisse muudab taimekaitsevahendite kasutamise möödapääsmatuks,» rääkis Toivo Univer Saarte Häälele.

Äri jaoks marju kasvatavates istandustes on astelpajukärbes kõige ohtlikum kahjustaja. «Hiljuti näidati meile Saksamaal istandust, kus kärbsed olid 80 protsenti marjadest mustaks muutnud,» rääkis Univer, kelle sõnul võib taimekaitsevahendite kasutuselevõtt Eesti puhta mainega astelpaju turgu vähendada. Praegu müüakse Eestist välisturule aastas 200–300 tonni astelpajumarju ja -tooteid. Viimastel aastatel on Aasiast pärit astelpajukärbse levila laienenud plahvatuslikult Saksamaal, Valgevenes, Leedus. Vastava monitooringu käigus tuvastati kahjuri esinemine 2013. aastal ka Lätis. Astelpajukärbse invasioon Eestisse saab Univeri sõnul teoks lähiaastatel ning seega on oluline, et teadlased jätkaksid astelpajulehtede ja -viljade uurimist ja tootjate teavitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles