Lugeja küsib: miks küsib Elion ühesugust kuutasu erineva taseme teenuste eest?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT ja Elioni esindus
EMT ja Elioni esindus Foto: Erik Prozes / Postimees

«Mind huvitab selline asi, et miks Elion küsib ühesugust kuutasu erineva taseme teenuse eest. Antud juhul pean silmas seda, kui Elion küsib interneti eest 26€ suurust kuutasu olenemata sellest, kas pakutav on kiirusega 40/10 või 100/100. Kust kohast läheb loogika?» küsib lugeja.

«100/100 kiirus põhineb kiudoptilisel kaablil – nn tulevikuvõrk –, mille pakkumiseks on Elion teinud investeeringuid, kuid 40/10 kiirust pakutakse vanade süsteemidega majades – nn tavaline võrk –, millest paljudesse ei pruugi uus lahendus isegi veel mitte lähiaastatel jõuda, kuid hind jääb siiski uue süsteemiga võrdväärseks,» märkis lugeja oma küsimuse selgituses.

Vastab AS Eesti Telekom meediasuhete juht Raigo Neudorf.

Siin on kaks peamist põhjust, millest esimene on seotud investeeringute ning teine võrgu ülalpidamiskuludega.

Sarnaselt fiiberoptikale investeerib Elion endiselt ka vaskvõrgutehnoloogiatesse, et ka nende piirkondade kliendid, kuhu kiudoptiline kaabel lähiajal ei jõua, saaksid kasutada suuremaid internetikiiruseid.

Üle vasevõrgu on meil võimalik pakkuda suuremaid andmeside kiiruseid VDSL-tehnoloogia abil ning selleks vahetame võrgusõlmedes välja keskseadmeid ning asendame suuri magistraalkaableid valguskaablitega.

Samas jääb vasevõrguarenduse juures viimane kliendi liinijupp samaks vaskkaabliks, mistõttu on klientide jaoks need investeeringud raskemini hoomatavad. Paari aasta perspektiivis soovime ka vaskvõrgus tõsta kiirused paarisaja Mbit/s-ni ning soovime katta enamuse klientidest kas kiudoptilise- või kiire vaskvõrguga.

Teisalt mängivad siin rolli kulud – kiudoptilise võrgu ülalpidamiskulud on vaskvõrgu omadest kordades väiksemad ning see võimaldab ka pakkuda soodsamat Mbit/s põhist hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles