Tuntud Soome tootja tunnistas lihapallid lihavabaks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poe lihapallides on üksjagu kondimassi liha.
Poe lihapallides on üksjagu kondimassi liha. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Soome üks suuremaid kaubanduskontserne Kesko oli sunnitud muutma lihapallide nimetust, sest need on valmistatud mehaaniliselt töödeldud kondilihamassist, mida Soome seaduste järgi lihaks ei peeta.

Kodused lihapallid tehakse tavaliselt hakklihast, kirjutab Yle. Kuid lihatööstused kasutavad hinna alandamiseks sea- ja kanaliha tootmisjääke. Kuna seda toorainet ei tohi nimetada lihaks, siis on mõned tootjad  loobunud sõna «liha» kasutamisest oma toodete nimetuses. Keskole kuuluv Ruoakakesko  langetas selle otsuse esmaspäeval.

«Mehaanilisel teel kontidelt eemaldatud liha ei tohi nimetada lihaks. See on sel teel eemaldatud kontide küljest pärast seda, kui eelnevalt on liha on noaga rümba küljest eraldatud,» rääkis Ruokakesko tootejuht Heta Rautpalo.

 Nii on mõne toote lihasisalduseks märgitud 0, kuigi need sisaldavad kana- ja sealiha. Rautpalo sõnas, et ettevõte ei taha tarbijaid eksitada. «Neis pallides on 52 protsenti liha, aga vastavalt seadustele ei tohi neid rümbaosi nimetada lihaks,» selgitas ta. Rautpalo sõnul on sellise liha kasutamine mõistlik, kuna võimaldab toota odavamat kaupa. Tootejuhi sõnul on mõttekas sellist liha kuidagi kasutada ja see sobib väga hästi just eelnimetatud toodete tegemiseks. Kui esmaspäeva hommikul oli Ruokakesko veebilehel kasutatud mõistet lihapallid, siis päeva jooksul muutus see lihtsalt pallideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles