«Ando» - kartulite koorekiht

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul «Ando».
Kartul «Ando». Foto: Tarbija24

Eesti Kulinaaria Instituudi eestvedamisel Tallinnas vabaõhumuuseumis korraldatud kartuliakadeemias selgus pühapäeval kuldne mugul ehk maitse poolest kõige parem kartulisort.

Hindajateks oli mitusada kartuliakadeemia külastajat, kel tuli pimetestis kümnest kartulisordist maitse järgi valida kolm paremat. Ülekaalukas võitja oli Jõgeval aretatud sort «Ando».

Aide Tsahkna Jõgeva sordiaretuse instituudist ütles, et «Ando» on üks nende vanemaid sorte ja sellel on omad plussid nii tarvitajatele kui ka kasvatajatele. See sobib suurepäraselt pudru valmistamiseks ja keedukartuliks ning on lehemädanikukindel.

Kuigi hindamisele oli pandud ka välismaalt pärit sorte, pälvisid teise ja kolmanda koha samuti Eesti sordid: «Anti» ja «Piret». Teistest sortidest kõrgemaid hindeid sai ka «Red Lady».

Hindamisel olid veel  «Ants», «Birgit», «Gala», «Fontane», «Red Baron» ja «Satina».

«Ando»:

  • hiline toidu- ja tööstuskartulisort;
  • mugulad on suured ümmargused kuni ümarovaalsed, kollase koore ja sisuga;
  • sobib keetmiseks, püreedeks ja ahjukartuliks, kasutusklass C/D;
  • tärklisesisaldus kõrge ja sobib ka tärklise tootmiseks;
  • vähikindel, pealsed lehemädanikukindlad;
  • säilivus rahuldav kuni hea.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles