Homöopaatia pole parem kui platseebo

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus nõuab ravi.
Haigus nõuab ravi. Foto: SCANPIX

Austraalia riiklik tervise ja terviseuuringute agentuur järeldas enam kui 1800 teadusartikli ja meditsiiniuuringu analüüsimise järel, et homöopaatial pole rohkem mõju kui platseebol.

Üle 200 aasta eest sakslase Samuel Hahnemanni loodud alternatiivmeditsiini haru tugineb väitele, et haigusi põhjustavad ühendid võivad muutuda alkoholis või vees lahjendamise järel hoopis arstimiks, kirjutab ERRi teadusportaal.

Austraalia riiklik tervise ja terviseuuringute agentuur analüüsis koos sõltumatu konsultatsioonifirmaga ekspertrühma, homöopaatia survegrupi ja avalikkuse esitatud 1800 teksti, millest vastas uuringu kriteeriumitele vaid 225 ning mõned tööd näisid esmapilgul tõepoolest tõestavat, et mõju poleks saanud seletada platseebo-efekti ehk pelgalt organismi ootusest tingitud füsioloogilise muutusega.

Uurimuste üksikasjalikumal analüüsimisel selgus, et vastavates uuringutes osales statistiliselt oluliste tulemuste saamiseks liiga vähe katsealuseid või polnud katsed kavandatud viisil, mis oleks võimaldanud välistada teiste tegurite mõju ning ette tuli ka probleeme uurimistulemuste täpsuse ja uuringute läbiviimisega.

Agentuur järeldas, et neis töödes käsitletud haiguslikest seisunditest ei ole ühtegi, mille puhul võiks pidada homöopaatiat tõhusaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles