Tõeline kangelastegu: külavanem päästis invaliidi vingusurmast

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto ei ole looga seotud.
Foto ei ole looga seotud. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Torgu valla Iide külavanem Luule Aadussoo päästis kolmapäeval Laadla külas invaliidist majaperemehe vingusurmast, kui ta mehe suitsu täis majast välja sikutas.

«Mul oli nii suur tegu, et Paavo sealt kätte saada. Pärast hakkasin küll kahetsema igasuguseid asju, aga inimelu on ikka kõige tähtsam,» rääkis Aadussoo, kes sai tulekahjust teada siis, kui lähedal asuvas Vana-Torgu peatuses kella nelja paiku seisma jäänud bussist selle juht väljus ning talle ja abikaasale suitsevast majast teada andis, kirjutab Meie Maa.

Luule Aadussoo abikaasa Peeter läks endise koolimaja garaaži tuletõrjeauto järele. Luule ise võttis kodust auto ning sõitis oma elukohast umbes 300 meetri kaugusele endisest Vene sõjaväeosast alles jäänud hoone suunas, kus elab ühe jalaga Paavo Lindau.

«Üks mees oli majast väljas. Küsisin talt, kus Paavo on. Selgus, et toas,» kirjeldas naine olukorda, kui oli kohale jõudnud. Majast tuli paksu suitsu. Seda tuli nii räästa alt kui akende vahelt, aga tuld ei paistnud kusagilt.

«Läksin roomates uksest sisse. Teadsin, kus Paavo tuba asub. Olen seal varem käinud. Hüüdsin: Paavo, kus sa oled?» vahendas Aadussoo läbielatut. Tiheda suitsu tõttu hoidis ta end põranda ligi.

«Hingata oli nii raske. Mõtlesin, et jään ise ka sisse. Kui Paavo häält kuulsin, hüüdsin talle: tule välja, muidu sured sinna,» meenutas Aadussoo.

Ta nägi Paavo jalga voodi äärelt paistmas. Võtnud mehe jalast kinni, tõmbas Aadussoo ta kušetilt maha pikali põrandale. «Mõtlesin küll, et kui kukubki põrandale prantsatades mõne luu katki, siis vähemalt on ta paksust suitsust allpool,» hindas vapper naine olukorda.

Ta sikutas Paavo koridori välisukse juurde, kust maja peremees kopsudesse värsket õhku hingata sai. Koos tütre ja teiste abilistega aitas Aadussoo Paavo üles tõsta.

Tema abikaasa Peetri sõnul kulutas ta hädaabinumbrile 112 helistades vähemalt viis minutit. Häirekeskuse avalike suhete juhi Jaana Padriku väitel ei suutnud kell 16.07 häirekeskusesse helistanu anda piisavalt infot tulekahju asukoha kohta, ei teadnud talu ega küla nime, samuti ei vastanud vajalikul määral päästekorraldaja küsimustele.

«Päästekorraldaja püüdis tuvastada helistaja poolt öeldud Vana-Torgu bussipeatuse järgi asukohta. Lisaks katkestas helistaja ise hädaabikõne,» ütles Padrik.

Tema kinnitusel üritas häirekeskuse päästekorraldaja korduvalt Torgu vabatahtliku päästega sündmuse info täpsustamiseks ühendust saada raadio teel, kuid raadiosidele ei vastatud.

Hoolimata ebapiisavast infost saatis häirekeskus päästjad ja kiirabi välja kolme minutiga alates hädaabikõne algusest.

Kutseliste päästjate saabudes oli kivist elumaja suitsu täis ning kohe alustati suitsusukeldumisega. Hoones olnud ja vingugaasi sisse hinganud Paavo sõbra vaatas kiirabi kohapeal üle. Suitsusukeldumise käigus leidsid päästjad hoonest põleva voodi ja põranda, mille kustutasid.

Majas puudus nõuetekohaselt paigaldatud suitsuandur. Selgus, et andur oli pakendis ja laua peal. Päästjad kinnitasid suitsuanduri lakke. Millest tulekahju alguse sai, selle kohta ei osanud majas viibinud mehed midagi kosta.

Saaremaa päästepiirkonna juhataja Margus Lindmäe sõnul peab ta kõigi osapooltega rääkima, enne kui ta Elupäästja medaliga autasustamise ettepaneku teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles