Valesti valitud lõhnakuusk võib autojuhti segada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valesti valitud lõhnakuusk võib autosõitu segada.
Valesti valitud lõhnakuusk võib autosõitu segada. Foto: Renault

Liiklusohtlikke olukordi võivad põhjustada ka ebasobivad lõhnad autos – näiteks peaks sõites vältima kummeli, jasmiini ja lavendli lõhna ning kasutama nende asemel piparmünti, kaneeli, kohvi või sidrunit.

Lõhn on üks intensiivsemaid ja otsesemaid tegureid, mis mõjutab meie meeli ning üldist enesetunnet. Seega on üsna loomulik, et erinevad lõhnad võivad häirida autojuhti ning mõjutada tema meeleolu, tähelepanu ja kontsentratsioonivõimet.

Nii tasuks autos kasutada värsked ja delikaatsed aroome nagu mereõhk või piparmünt. Viimane avaldab positiivset mõju autojuhi tähelepanuvõimele, rahustab ning vähendab väsimust.

Mittesoosivalt mõjuvad autojuhtimisele toidulõhnad, näiteks hamburgeri ümbriselt tulev aroom. See on ka üks põhjustest, miks peab autot hooldama ja puhtana hoidma.

Juhisõbralikud lõhnad:

  • piparmünt ja kaneel (vähendavad ärritust);
  • sidrun ja kohv (parandavad tähelepanuvõimet, soodustavad selget mõtlemist);
  • mereõhk (rahustav).

Lõhnad, mida peaks autos vältima:

  • kummel, jasmiin, lavendel (kasutatakse paljudes õhuvärskendajates, kuid tekitavad unisust ja võivad põhjustada liigset lõõgastumist autoroolis)
  • metsalõhnad (liigselt lõdvestavad, ei ole soovitav kasutada heinapalaviku sümptomite korral);
  • värske leiva vms toidu aroom (võib põhjustada ärrituvust ja näljatunnet, mille tulemusel väheneb autojuhi tähelepanuvõime).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles