Õunafestivalil selgus parim kook, mahl ja vein

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi valla õunakoogi konkursi võidutöö.
Türi valla õunakoogi konkursi võidutöö. Foto: Rene Viljat - Türi Õunafestival

Nädalavahetusel Türi-Allikul toimunud esimesel Türi õunafestivalil keedeti koha peal kümme liitrit õunamoosi ning selgitati välja valla kauneim õunapuu, parim õunakook, -mahl ja - vein, samuti parim õunaga grillroog.

Õunafestivali külastas kokku 2500 inimest ning päeva jooksul said külastajad osa väga erinevatest ettevõtmistest: toimusid loengud, rahvakoolitused, temaatilised konkursid, õunalaat.

Oisu Perekodu lapsed keetsid täiskasvanute juhendamisel festivali platsil kümme liitrit õunamoosi. Talupidaja Arvo Kuutok tõi festivalile ka suure koguse värsket piima, mis koos moosisaiadega jagati festivali külastajatele.

Konkursile Türi valla kauneim õunapuu üles antud kandidaatide seast tunnistas žürii ilusaimaks Silja ja Arvi Pitelkovi aias kasvava õunapuu.

Türi valla õunakoogi konkursi võitis Valli Järve valmistatud küpsetis. Koogi autor selgitas, et retsept on lihtne ja sellise koogi valmistamisega saab hakkama iga küpsetushviline.

Koogi valmistamisel on kasutatud kohupiima, toorjuustu, ohtralt «lambanina» sordi õunu, koogi mahlasuse tagamiseks õunamahla ja värvi jaoks fariinsuhkurt. Koogi keskele kujundatud õun ja seda ümbritsevad lehed on valmistatud martsipanist.

Õunamahla konkursi võitis aga Eha Marrandi «Valgest klaarist» augustikuus valmistatud mahl.

Õunaveini konkursi edukaimaks veiniks osutus Liivi Lohvarti kodus tehtud vein, mis oli valmistatud eelmisel aastal rikkaliku õunasaagi ajal. Aiandushuvilise Liivi sõnul valmistati vein kolmest erinevast õunasordist – «Cortland», «Sügisjoonik» ja «Paide taliõun», kuid sel aastal jäävat veinitegu õunanappusel ära.

Konkursil Õunashow pälvis esikoha showtrupp «Hannes» õunateemalise tantsunumbriga.

Õunagrillimise meistrivõistlusel saavutas esikoha võistkond «Naiskodukaitse Viru ringkond», kes grillis õuna kahe erineva täidisega. Eripreemia parima esitluse eest pälvis võistkond «Väike-Maarja Õppekeskus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles