Osa saarlasi vaevleb juba aastaid mobiililevi puuduses

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pammana poolsaarel peab sageli mobiiltelefoniga rääkimiseks toast välja minema.
Pammana poolsaarel peab sageli mobiiltelefoniga rääkimiseks toast välja minema. Foto: SCANPIX

Kuigi operaatorfirmad kutsuvad inimesi aktiivselt kasutama juba neljanda põlvkonna mobiilsidevõrgu teenuseid, pole Saaremaal Leisi vallas Pammana poolsaare külades 3G-levi kunagi kvaliteetselt toiminudki.

Pammana poolsaare külade külavanem Urmas Metsamaa ütles, et Pammana poolsaarele pole mobiilside leviga asjad kunagi korras olnud, kirjutab Saarte Hääl.

«Oleme siin operaatoritega aastate jooksul ühendust võtnud ja kirju saatnud, aga kuskilt otsast pole seda asja liikuma saanud,» rääkis Metsamaa, kelle sõnul asuvad kõik mobiillevimastid kümmekond kilomeetrit Pammanast kaugemal ja poolsaar jääb leviala osas justkui tühja koha peale.

Kõnelevi probleem annab eriti tunda majades sees, kus tavaliselt ei õnnestu õigupoolest ühtegi kõnet ilma katkestuseta lõpuni rääkida ja targem on telefoniga majast välja minna.

«Vahel pean kaks-kolm korda tagasi helistama, mitte kunagi ei saa sa ühe jutiga juttu ära räägitud,» möönis Soela küla elanik, EMT klient Sirje Kuusk, kelle sõnul pole ükski operaatorfirma vaatamata kutsetele siiamaani levi kontrollima tulnud.

Pammana külast pärit, kuid praegu Leisis elav Raivo Metsamaa ütles, et vahel jääb suur osa sõnu telefonikõnes arusaamatuks. «Ilma et sa õieti teise jutust aru saaksid, vastad ainult ja-jah ja ja-jah ning siis pärast alles mõtled, mis ta tegelikult võis rääkida.»

Samas ei takista kõnede kehv kvaliteet teenuse pakkujal klientidelt tasu küsimast täie rauaga. «Kõnealustustasu puhul on operaatoritele ju lausa kasulik, kui kõne katkeb ja siis jälle uuesti valid,» nentis Urmas Metsamaa.

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep ütles, et mobiili- ja internetileviga on probleeme paljudel vallaelanikel, kuid kõige nukram on olukord Pammana poolsaarel. Seevastu Pamma kanti, mis paistis samuti silma kehva leviga, pani EMT masti püsti ja olukord paranes. Elisa plaanib aga uue masti püstitada Pärsamale.

Vallavanem rääkis, et kuigi teenusepakkujad teevad tugevat reklaami 4G-teenustele, pole selle korraliku levi kohta mingeid vettpidavaid tõendeid. Tehnilise järelevalve ameti hiljuti tehtud mõõdistus 4G-võrgu kohta sisaldab Leisi vallas ainult kahte punkti: Triigi ja Karja.

«Ma arvan, et nüüd, kui nad reklaamivad 4G-võrku, tuleks ära mõõdistada kogu vald või rohkem piirkondi kui kaks,» rääkis vallavanem, viidates, et tegelikult ei toimi 4G Leisi vallas paljudes kohades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles