Pühapäevast ei tohi e-sigarette reklaamida ja alaealistele müüa

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Alates 22. märtsist hakkavad kehtima tubakaseaduse ja sellega seonduvate seaduste muudatused ning ühe olulise muudatusena lisatakse reklaamiseadusesse tubakatootega seonduvate toodete reklaamikeeld.

Reklaame, mis on avalikustatud enne seaduse jõustumist võib näidata nende tähtaja lõpuni, kuid mitte kauem kui kaks kuud. Muudatuste eesmärk on tagada inimeste ja eelkõige alaealiste kaitse tubaka kahjuliku mõju eest.

«Võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega proovivad Eesti kooliõpilased suitsu väga varases eas. Peame looma ühiskonna kõigis gruppides arusaama, et tubakal on tervistkahjustav toime ning iga täiskasvanu, kes avalikult suitsetab, näitab noorele halba eeskuju,» ütles tervise- ja tööminister Urmas Kruuse.

«Tubakatootega sarnaselt kasutatavate asendustoodete tarvitamine loob alaealistele ühiskonnas vale käitumisnormi, et suits on okei. Selle hoiaku muutmist toetab ka pühapäeval kehtima hakkav tubakaseaduse muudatus,» lisas Kruuse.

Edaspidi ei tohi alaealistele müüa ja nad ka tarvitada tubakatoodetega seonduvaid tooteid nagu näiteks e-sigaretid või taimsed suitsetatavad tooted. Samuti keelatakse noortel omada tubakatarvitamiseks mõeldud tooteid nagu piibud, vesipiibud ning muud piibu- ja sigaretitarvikud. Lisaks ei lubata alaealistel viibida suitsuruumis ja suitsetamisalal.

Samuti keelatakse kõikide suitsuvabade tubakatoodete käitlemine. Enne 2015. aasta 1. maid tarbimisse lubatud närimistubaka jae- ja hulgimüüki võib teostada kuni 2015. aasta 31. detsembrini. Kehtestatakse ka käitlemiseks keelatud suitsuvabade tubakatoodetele koguselised piirangud, mida inimene võib isiklikuks tarbeks oma pagasis Eestisse toimetada. Muudatusega keelatakse ära veel ka suitsuvaba tubakatoote toimetamine Eestisse posti või mõnel muul viisil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles