Eesti teadlane soovitab tänaval maski kanda

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinas tänavatel liikudes kaitstakse oma hingamisteid saastunud õhu eest maskiga.
Hiinas tänavatel liikudes kaitstakse oma hingamisteid saastunud õhu eest maskiga. Foto: Ng Han Guan/AP

Kevadine lendlev tolm on ohuks krooniliste hingamisteede haigustega inimestele, põhjustades kaebuste ägenemist aga võib viia nõrgema tervise korral enneaegselt hauda, räägib Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru.

«Eeskätt mõjutavad need hingamisteid, kutsudes esile krooniline bronhiidi ja astmahoogude ägenemise ning mitmete teiste krooniliste hingamisteede haiguste süvenemise,» selgitab Orru ERRi teadusportaalis.

«Meil Eestis seda veel uuritud pole, aga näiteks Stockholmis suremus suureneb, kui on palju teetolmu õhus ja seda oleme küll oma uuringutes näinud, et kõrge õhusaaste taseme puhul sureb järgmisel päeval näiteks Tallinnas mõnevõrra rohkem inimesi,» avaldab Orru.

Ärritava tolmu vastu soovitab Orru kanda näomaski, mis küll heitgaase, mida järjest suurenev autostumine üha enam kaasa toob, kinni ei pea.

Lisaks sellele, et halva kvaliteediga õhk on ohuks neile, kel on kroonilised hingamisteedega seotud haigused, võib see hiljutise uuringu järgi ka inimeste õnnelikkusetunnet vähendada.

«Kui me mõnevõrra vähem kasutaks naastrehve ja soolataks vähem teid, siis oleks ka õhusaaste probleem meil kevadeti väiksem,» lisab Orru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles