Vastuoluline idufirma plaanib toota maailma luksuslikumaid jääkuubikuid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkuubikud
Jääkuubikud Foto: SCANPIX

Norra idufirma plaanib hakata tootma maailma luksuslikumaid jääkuubikuid, mis on tehtud Norra põhjaosas asuva üle tuhande aasta vanuse liustiku jääst, sealsete keskkonnakaitsjate sõnul ohustab see aga ürgse pinnavormi tulevikku.

«Meie toode on sajaprotsendiliselt looduslikku päritolu, rohkem kui tuhat aastat vana ning väga luksuslik,» kiidavad idufirma Svaice asutajad end oma kodulehel, teatab Local.

Samuti lubavad entusiastlikud ärimehed uutliiki jääkuubikute kasutajatele kananahka tekitavat kogemust. Siiski ei ole tegemist väga jätkusuutliku äriideega, kuna teadlased prognoosivad, et liustik, mille jääd idufirma asutajad kasutada tahavad, sulab järgmise saja aasta jooksul ära.

Küll on aga neid, kes sellesse äriideesse väga usuvad, kuna Svaice andis lõppeval nädalal teada, et Nordlandi maakond ja Norra riigimetsamajandamise keskus on otsustanud toetada nende Svartiseni liustiku pilootkaevandamist 250 000 norra krooni ehk 28 301 euroga.

Ettevõtte asutaja Geir L. Olsen on juba käinud ka Dubais potentsiaalseid äripartnereid otsimas ning saanud oma ideele ka positiivset vastukaja. «Liustiku jää on väga tihe ja sulab aeglasemalt,» rääkis Olsen Norra rahvusringhäälingule NRK. Tema kinnitusel on liustikujää ka väga puhas ja hea maitsega. «See tähendab, et need jääkuubikud ei lahjenda jooki väga oluliselt,» lisas ta.

Svartiseni liustiku lähedal asuva Meløy valla juht Per Swensen on idufirma idee tugev toetaja, kuna loodab, et selle projekti käivitamine annab suurele hulgale piirkonna elanikest tööd. «Kujutage ette, et te saate panna oma joogi sisse tuhande aasta vanuseid jääkuubikuid – see kahtlamata kõlab väga eksklusiivse võimalusena,» märkis ta NRK-le antud usutluses.

Svartiseni liustik on Norra mandriosal asetsevatest liustikest suuruselt teine, kattes 369 ruutkilomeetrise maa-ala. Samas on aastatuhande vahetumise järel hakanud sellesse järjest enam mõrasid tekkima. Nii ei mõista Norra loodusefondi juht Nina Jensen, kuidas üldse idufirma projekt võis rahastuse saada.

«Mulle tundub see väga veider, et riik toetas sellist Svartiseni liustiku kaevandamise plaani, kui me kõik teame, et kliimasoojenemisest tingitult selle liustiku pindala järjest väheneb,» sõnas Jensen, kes ei pea õigeks piirkonna inimestele lühiajaliselt sellise töö andmist, mis täielikult hävitab tuhande aasta vanuse liustiku.

Luksuslikke jääkuubikuid valmistada plaaniv idufirma aga väidab, et nad plaanivad hakata jääd kaevandama ainult sellest osast jäästikust, mis kõige tõenäolisemalt lähiajal ära sulab. Seetõttu ei tohiks nende kaevandamisplaanid kuidagi vähendada iidse liustiku eluiga.

«Jää, mida me liustikust kaevandama hakkame, on sõna otseses mõttes nagu tilk merest,» väidab siinkohal idufirma ise. Nordlandi maakonna poolt avalikustatud info kohaselt plaanib Svaice hakata luksuslikke jääkuubikuid müüma nii kõrgklassi baaridele ja restoranidele kui kruiisilaevadele üle kogu maailma.

Ettevõte on juba ostnud pankrotti läinud Norra päikeseenergia ettevõtte tühjana seisnud hooned ja plaanib need tootmiseks kasutusele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles